nieuws

Modulair stadionconcept voor WK Voetbal Qatar 2022

Architectuur

Vanuit de gedachte dat nieuwe stadions moeten kunnen worden aangepast aan veranderende behoeftes en herbruikbaar zijn op een andere locatie, ontwikkelde bouwbedrijf Ballast Nedam een concept voor een modulair stadion. Met verschillende modules kan het stadion eenvoudig worden vervoerd en aangepast aan een specifieke behoefte. Met dit Plug & Play Core-concept, gepresenteerd op de vastgoedbeurs Provada, wil het bedrijf meedingen naar de bouw van negen stadions in Qatar.

Modulair stadionconcept voor WK Voetbal Qatar 2022

Volgens de eisen van de FIFA moet Qatar voor het WK Voetbal van 2022 twaalf stadions hebben met een minimale capaciteit van 45.000 toeschouwers. Het land heeft er nu slechts drie van die omvang.
Omdat is afgesproken dat Qatar de negen nieuwe stadions na gebruik geheel of gedeeltelijk doneert aan ontwikkelingslanden, wil Ballast Nedam het modulaire stadionconcept in Qatar presenteren.

Drie modules

Het stadionconcept is volgens Ballast Nedam zo ontwikkeld dat demontage, transport en hergebruik van de kern van het stadion eenvoudig mogelijk zijn. Plug Play Core is opgebouwd uit drie typen modules. Een module bestaat uit een stalen hoofddraagconstructie met een vloer en tribune-elementen. Met deze modules kan het stadion in elke gewenste vorm worden ontworpen.

Ontwerpvrijheid in de schil

Met het systeem kunnen zowel complete stadions als kleine(re) tribunes worden gebouwd. Zo kan flexibel worden meebewogen met de ambities van de club, of kan na afloop van bijvoorbeeld de wereldkampioenschappen het stadion ergens anders in de wereld en in een andere samenstelling worden gebruikt. De architectonische schil om de kern van het stadion biedt alle ruimte voor ontwerpvrijheid. Daardoor kan elk stadion een eigen herkenbare uitstraling worden gegeven.

Levenscyclus

Met het modulaire concept zegt Ballast Nedam ook te willen inspelen op duurzaamheidsvraagstukken. Het concept is gericht op het beheersen van de gehele levenscyclus van de kern van het stadion. Daarbij heeft de onderneming aandacht voor productie, logistiek, veiligheid en duurzaamheid.
Plug Play Core verandert ook de financieringsmogelijkheden van een stadion. Hiermee is er sprake van een investering in een herbruikbaar product met een duidelijke restwaarde.

Reageer op dit artikel