nieuws

Nieuw Thialf geraamd op 81 miljoen

Architectuur

Het nieuwe ijsstadion in Heerenveen moet 81 miljoen euro kosten. Dat staat in het bidbook voor het nieuwe Thialf. Het ijsstadion dingt mee naar de status van nationale topschaatsbaan. Andere steden die meedoen in de strijd om het schaatsmekka van Nederland te worden zijn Icedrome in Almere en TransPortium in Zoetermeer.

Nieuw Thialf geraamd op 81 miljoen

Afgelopen week zijn de drie plannen gepresenteerd bij de KNSB en NOCNSF. Het bidbook van Thialf is tegen de afspraken met de sportorganisaties in, te vinden op de site. Het bidbook van de andere steden is nog niet openbaar gemaakt.

Subsidies

In het bidbook wordt het ijsstadion neergezet als wereldmerk, dat internationaal is erkend als het centrum van de schaatssport.

Thialfdirecteur Eelco Derks is overtuigt van de kracht van het nieuwe concept. ”Wij gaan in ons plan uit van de sport. Het nieuwe Thialf is een topsportconcept. Alles is ontwikkeld met de schaatssport als uitgangspunt”, aldus Derks.

Thialf verwacht 70 miljoen binnen te halen door subsidies: 50 miljoen van de provincie en 20 miljoen van het Rijk. Ook het bedrijfsleven moet 6 miljoen euro bijdragen aan de investering. Maar het bedrijfsleven geeft pas helderheid over hun bijdrage als de overheidssubsidies zijn toegezegd.

Innovatie

Begin 2014 gaat de schop in de grond en in 2016 moet de wedstrijdhal weer in de internationale top staan op het gebied van snel ijs, duurzaamheid en innovatie.

De komende weken zal een beoordelingscommissie de bidbooks beoordelen. De voorlopige beslissing valt op 20 mei.

Bron: NOS.nl

Reageer op dit artikel