nieuws

Harpa wint Mies van der Rohe Award 2013

Architectuur

Harpa, de sculpturale concerthal en conferentiezaal in Reykjavik, ontworpen door Henning Larsen Architects in samenwerking met Batteriio Architects en Studio Olafur Eliasson, heeft de prestigieuze Mies van der Rohe Award 2013 gewonnen. De landmark van de IJslandse stad laat zien dat een complex en buitengewoon gebouw nog steeds te realiseren is.

Harpa wint Mies van der Rohe Award 2013
Harpa Concert Hall and Conference Centre in Reykjavik, Iceland, is designed by Henning Larsen Architects and Batteriid Archtects. Tha facade was developed by Henning Larsen Architects in collaboration with the artist Olafur Eliasson. Photo by Nic Lehoux *** EDITORIAL USE ONLY ***

 

Juryvoorzitter van The Europian Union Prize for Contemporay Architecture – Mies van der Rohe Award, Wiel Arets sprak lovend over Harpa: “Harpa has captured the myth of a nation – Iceland- that has consciously acted in favour of a hybrid-cultural building during the middle of the ongoing Great Recession.” De complexe samenwerking is volgens Eliasson, van Studio Olafur Eliasson, de sleutel geweest voor het succes van het gebouw. Het hele bouwproces stond in het teken van de dialoog tussen verschillende partijen. Het resultaat mag er dan ook zijn. Een transparante gevel omhult vier gesloten concert- en conferentiezalen.

  Noorderlicht was een inspiratiebron voor het ontwerp. Dit is duidelijk terug te zien in de reflecties van het licht door de gevel. Foto Nic Lehoux

Harp

Harpa, naar ontwerp van Henning Larsen Architects in samenwerking met Batteriio Architects en Studio Olafur Eliasson is geïnspireerd op het Noorderlicht en het IJslandse landschap. De gevel vormt hierin het belangrijkste en opvallendste aspect. De gevel maakt gebruik van de door de architecten genoemde ‘quasi-bricks’: driedimensionale elementen die oneindig aan elkaar te koppelen zijn. In de elementen zijn enkele dichromatische glasplaten geplaatst die ofwel groen, geel of oranje licht weerkaatsen. Hierdoor ontstaan er een spel van licht tussen gebouw, lucht en het water uit de havenmond van Reykjavik.

  De grootste concertzaal in Harpa. Foto Nic Lehoux

Ontmoeten in de haven

Harpa communiceert met haar transparante gevel naar de omgeving. De openbare ruimte staat direct in contact met de foyer van het gebouw. De zalen staan als rotsen in deze transparante ruimte en vormen een geheel eigen sfeer. De akoestiek was in het ontwerp een belangrijk uitgangspunt. Muziek brengt de mensen samen in het gebouw en laat de Reykjavikse haven tot leven komen.

Meer informatie lees je in het speciale magazine over Harpa

Reageer op dit artikel