nieuws

Nederlandse bijentuin in Spanje

Architectuur

Het gaat slecht met de bij, alle initiatieven om deze broodnodige bestuivers op weg te helpen kunnen dan ook alleen maar worden toegejuicht. Voorbeeld is Beehaviour, de door LINT landscape architecture en Kees Lokman ontwikkelde bijentuin. Het idee viel in zo in de smaak bij de organisatie van het Spaanse tuinenfestival van Allariz in Spanje dat zij de tuin selecteerden voor deelname.

Nederlandse bijentuin in Spanje

De tuin Beehaviour van LINT Landscape Architecture en landschapsarchitect Kees Lokman wil de belangrijke rol van bijen in ons ecosysteem op architectonische wijze benadrukken. De tuin is opgebouwd uit een golvend veld van gele bloemen waar paden van antracietkleurig split doorheen meanderen voor een imposant visueel beeld. Een houten muur aan één zijde en een houten bank aan de andere zijde omlijsten op geometrische wijze de tuin en zorgen voor het contrast.

Patroon

Een geperforeerd grafisch patroon wordt in de houten muur aangebracht en biedt nestgelegenheid aan de solitaire bijen van de Megachilidae familie, een minder snel stekend soort. Daarbij fourageren zij binnen 450 meter van hun nest waardoor de bijen het hele festivalterrein bestuiven. De tuin vormt zo een interactieve weergave van de relatie tussen mens en bij en levert een bijdrage aan de zoektocht naar een nieuwe stedelijke ecologie.

Beehaviour is te zien in Allariz, Spanje van 17 mei tot 1 november.

Reageer op dit artikel