nieuws

3D Innovaties, van pen tot grachtenpand

Architectuur

Het gebruik van 3D wordt steeds geavanceerder. De laatste innovatie is de 3D Doodler, een schrijfpen waarmee tekenaars hun schetsen in de lucht kunnen tekenen en vorm zien krijgen. Het beroep van maquettebouwer krijgt hierdoor een andere dimensie. Deze week ook in het nieuws, het 3D grachtenpand van DUS Architects.

3D Innovaties, van pen tot grachtenpand

Met de 3D-pen kunnen volgens de bedenkers van de 3D Doodler alle tekeningen visueel worden gemaakt, Eiffeltorens, sieraden en op maat gemaakte versieringen voor alledaagse objecten zoals telefoonhoesjes en laptoptassen. Met behulp van bouwtekeningen kunnen complexere figuren in elkaar worden gezet.

Uit de top van de pen komt geen inkt, maar gesmolten plastic (acrylonitril-butadieen-styreen) dat ook wordt gebruikt bij 3D-printers. Het plastic wordt vloeibaar doordat het in de pen wordt verwarmd tot 270 graden Celsius. Als het plastic de pen verlaat, zorgt een kleine ventilator voor voldoende afkoeling om het goedje te doen stollen.

3d Huisje Pen Doodler 

De pen werkt nu alleen nog door deze aan te sluiten op een stopcontact, maar als het bedrijf voldoende geld inzamelt willen ze ook een versie die draait op batterijen produceren. En ook andere toepassingen zijn niet ondenkbaar. ‘We zouden de pen in theorie ook kunnen gebruiken om snoepgoed te smelten, dan kunnen kinderen hun eigen snoepjes maken’, vertelt een woordvoerder van WobbleWorks aan New Scientist.

Crowdsourcing en snoepjes

De 3D-pen is een project van het Amerikaanse bedrijf WobbleWorks en komt tot stand met behulp van crowdsourcing via Kickstarter. Geïnteresseerde donateurs kunnen nog 33 dagen een duit in het digitale zakje van de penmakers doen. Meer dan de helft van het streefbedrag van 30.000 dollar is inmiddels verzameld.

DUS Architects

De mensen van DUS architects ontvouwden hun plannen voor het maken van een compleet 3D-geprint grachtenpand. Het pand moet gaan verrijzen in Overhoeks, een wijk in Amsterdam Noord.

Hoewel het allemaal nog in de kinderschoenen staat –de financiering is nog niet rond- laat DUS architects wel al in de praktijk zien dat 3D-printen van grote objecten mogelijk is. In september 2012 opende wethouder Gehrels van Amsterdam de Kamermaker een groot verplaatsbaar paviljoen dat 3D meubels en uiteindelijk zelfs complete kamers moet gaan printen.

 Ruijssenaars 3D Woning 

Meer printbare panden

Niet alleen DUS droomt van panden uit de printer. Eerder dit jaar presenteerde Jan Jaap Ruijssenaars zijn eigen plannen en de Italiaan Enrico Dini van D Shape heeft zelfs al een grote printer staan waarmee hij met en mengeling van zand en kunststof enorme sculpturen en koraalriffen bouwt. Ook Dini noemt als ultieme droom het neerzetten van huizen uit de printer. Voordelen: minder afval, minder transportkosten, toepassing van meer natuurlijke materialen en uiteraard sneller, goedkoper en flexibeler bouwen.

 Foster Maanwoning 

Maanwoning

Onlangs presenteerde Foster+Parners een woning voor 4 personen op de maan die ook uit de printer moet komen rollen. Een deel van de basis wordt meegenomen door een raket in een buisvormige module. Eenmaal boven, vormt deze module, een opblaasbare koepel, de entree. Hierbinnen zou een robot de 3D printer bedienen om een beschermende laag van materialen van de maanbodem over de buitenkant van de koepel af te drukken. Deze laag moet de straling en micrometeroroids tegenhouden.

 

 

Reageer op dit artikel