nieuws

Maurer participeert in Value Factory

Architectuur

Samen met een internationaal team van architecten, bestaande uit O-Office architects (China), Lassila Hirvilammi architects (Finland) en Aleksander Joksimovic (Berlage Instituut) heeft Maurer United Architects een leegstaande glasfabriek in Shenzhen (China) getransformeerd tot een locatie voor de Shenzhen / Hong Kong Bi-City Biënnale voor Architectuur en Stedenbouw. Na de biënnale, die deels plaatsvindt op een voormalig fabrieksterrein in het stadsdeel Sheko krijgt het gebouw een blijvende culturele bestemming.

Maurer participeert in Value Factory

Maurer United Architects maakte een ontwerp voor het centraal gelegen silogebouw. Het bouwwerk biedt door zijn hoogte een spectaculaire uitkijk op de steden Shenzhen en Hong Kong, maar ook op een typisch Chinees berglandschap en op een van de belangrijkste containerhavens van de Great Pearl River Delta.

Maurer 

De voormalige glasfabriek is dertig jaar geleden, toen Shenzhen nog een klein vissersdorp was, opgericht om in de Great Pearl River Delta een industriegebied van wereldformaat te ontwikkelen. De afgelopen drie decennia is de stad door deze strategische keuze uitgegroeid tot een wereldstad met 18 miljoen inwoners. De voormalige glasfabriek staat symbool voor deze belangrijke economisch en maatschappelijke gebiedsontwikkeling. De status van het markante gebouw uit de 20ste eeuw is volgens Maurer vergelijkbaar met de betekenis van kathedralen in het culturele erfgoed van Europa.

Kerkklokken en koor

De ingrepen van Maurer, bestaan (routegewijs), uit een nieuwe ingang aan de kopgevel. De twee stalen silo’s zijn voorzien van  kerkklokken, als letterlijke verwijzing naar een kerkgebouw. Loodrecht op de langsrichting zijn vier korte doorgangen gerealiseerd met kruisgangen. Vanuit de begane grond leiden deze gangen via het bestaande industriële trappenhuis naar een imaginaire koorgedeelte op de eerste verdieping. Vervolgens leidt de route via een trappenhuis over meerdere verdiepingen naar het dak met uitzicht over het omliggende gebied.

Maurer Biennale Shenzhen 

In het gehele gebouw zijn de wanden en plafonds in de originele staat behouden. Alleen de vloeren zijn voorzien van een nieuwe kunststof toplaag. Eventuele openingen in de vloeren zijn gehandhaaft en voorzien van een glasplaat, hetgeen een spectaculaire blik naar boven oplevert. Vanaf het hoogste punt in het gebouw zet een neerwaartse trap in spiraalvorm in een van de silo’s de route voort. Dit trappenhuis refereert aan de ruimtelijke werking van de vide in het New York Guggenheim Museum.

De Shenzhen / Hong Kong Bi-City Biënnale voor Architectuur en Stedenbouw is tot 28 februari 2014 in Shekou, Shenzhen, China. Deze biënnale is de enige ter wereld met een focus op stedenbouw en verstedelijking.

Reageer op dit artikel