nieuws

Agendatip: Museumpleinweekend

Architectuur

Het Stedelijk, het Van Gogh, en het Rijksmuseum vieren hun heropening op 22 en 23 juni met een Museumpleinweekend. Het Concertgebouw en haar orkest doen ook mee. Het liefst willen de organisaties er een jaarljks terugkerend evenement van maken.

Agendatip: Museumpleinweekend

Hoofddirecteur van het Rijksmuseum Wim Pijbes: “De dichtheid van culturele instellingen aan het Amsterdamse Museumplein is uniek in de wereld. Nu alle musea weer open zijn, is dat extra reden voor een nieuw evenement.”

Het plein dat de vijf instellingen met elkaar verbindt, staat het hele weekend in het teken van kunst en cultuur. Tot in de late uurtjes kan iedereen er terecht voor muziek, dans, rondleidingen en beeldende kunst.

Dansperformance voor het Stedelijk Museum

Onder de luifel van het Stedelijk Museum vindt de dansperformance Great Expectations plaats. Vijf dansers van stadsgezelschap ICKamsterdam verbeelden ieder een instelling aan het Museumplein. De voorstelling is gratis te volgen.

Buitenpodium Van Gogh Museum

Kinderen kunnen zelf optreden onder leiding van componist Majel Lustenhouwer. Na een uur oefenen zingen ze de Sing-a-Long ‘Waar is Vincent?’ voor het Van Gogh Museum, dat tot middernacht is geopend. Op een buitenpodium zijn vanaf 20.00 uur muzikale optredens. In het museum omlijsten singer-songwriters een aantal doeken met muziek.

Gratis rondleidingen door tuinen Rijks

Het Rijksmuseum stelt zaterdag zijn tuinen tot middernacht open met een tentoonstelling van twaalf monumentale sculpturen van de Britse beeldhouwer Henry Moore. Ook is het speelse waterkunstwerk van de Deense kunstenaar Jeppe Hein te zien. Het museum biedt het hele weekend gratis tuinrondleidingen aan.

Live streaming en rondleidingen Concertgebouw

Op zondag geven het Koninklijk Concertgebouworkest en Het Concertgebouw een spectaculaire start aan de nieuwe serie Concerts at the Park. Om 16.00 uur is met een live stream op groot scherm het openluchtconcert van het Concertgebouworkest in São Paulo rechtstreeks te volgen. Om 20.15 uur is vanaf het Museumplein op scherm het pianoduo Katia en Marielle Labèque te zien. Zij spelen op dat moment in de Grote Zaal. Het Concertgebouw biedt op zaterdag en zondag gratis rondleidingen aan.

Reageer op dit artikel