nieuws

West 8 wint ASLA Honor Award

Architectuur

West 8 is de winnaar van de Honor Award in de categorie ‘Analysis and Planning’ van de American Society of Landscape Architects (ASLA). Het bureau ontvangt de prijs voor een masterplan dat ze maakten voor 35 hectare op het Governors Island, een eiland in de Upper New York Bay, ongeveer 800 meter uit de kust van de zuidelijkste punt van Manhattan.

West 8 wint ASLA Honor Award

Het masterplan beslaat onder andere het landschap van het National Historic District, een nieuw te creëren park, gelegen aan de zuidelijke kant van het eiland en een ‘Great Promenade’ van 3,5 kilometer, langs de omtrek van het eiland. Mathews Nielsen Landscape Architects, Rogers Marvel Architects en architectenbureau Diller, Scofidio + Renfro waren betrokken bij de planning en het ontwerp. De eerste fase van de constructie van Governors Island Park and Public Space Masterplan is in mei van start gegaan.

Toevoegen van groen

Fase 1 transformeert 12.1 hectare van het platte gedeelte in het zuiden van het eiland tot een heuvelachtige topografie met duizenden nieuwe bomen, nieuwe sportvelden en lanen, waterelementen, haagtuinen, zitplekken en speelelementen. Fase 1 verjongt ook de groene ruimtes in het historische district en creëert een nieuwe toegang tot het eiland bij Soissons Landing. Daarnaast wordt de geasfalteerde parkeerruimte bij het historische South Battery getransformeerd tot een groene ruimte. Het doel is de transformatie van deze openbare ruimte te voltooien in de herfst van 2013.

Grote en dappere stap

De 2012 Jury van de Honor Award beschreef het plan van West8 als “Iconisch. Een eenvoudige, maar grote en dappere stap. Het is een geweldig idee om een uitkijkpunt over Manhattan te hebben.”

De Honor Award erkent hoogwaardige parken en stedenbouwprojecten in Amerika en over de hele wereld. De jury bestaat uit experts uit de designindustrie en heeft 620 nominaties bekeken. Daaruit zijn 37 winnaars van de Professional Awards geselecteerd. Naast de kwaliteit van het ontwerp, werden milieubewustheid en duurzaamheid van het project in overweging genomen.

Bekijk hier het masterplan van West 8.

Reageer op dit artikel