nieuws

Oplevering Zentrum für Virtuelles Engineering (ZVE) in Stuttgart

Architectuur

De bouw van het ontwerp van Ben van Berkel/UN Studio voor het Zentrum für Virtuelles Engineering (ZVE) van het Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation IAO in Stuttgart is voltooid. In het nieuwe pand komen de laatste opvattingen over het Nieuwe Werken naar voren waardoor de communicatie, onderzoek en creativiteit wordt gestimuleerd.

Oplevering Zentrum für Virtuelles Engineering (ZVE) in Stuttgart

 

 

Het Zentrum für Virtuelles Engineering (ZVE) ligt op de onderzoekscampus van het Fraunhofer IAO in Stuttgart-Vaihingen (D) en is gespecialiseerd in onderzoek naar multidisciplinaire werkstromen.In het ontwerp is laboratorium en onderzoek gecombineerd samen met openbare tentoonstellingsruimten en een thematische routing. In het nieuwe centrum zijn de traditionele kantoorindeling en gescheiden werkplekken vervangen door ruime zichtbare verbindingen met plekken voor ontmoetingsplekken, flexibele kantoor-laboratoria, met variabele werkplekken/gedeelde werkplekken.

Het coherente gebouw met open en gesloten elementen heeft een geometrie bestaande uit vloeiende en rechte lijnen die overgaat in de  glazen, dynamische, façade.

Duurzaamheid was een van de voorwaarde voor het ontwerp. Zo bestaat de structuur van het gebouw voor een gedeelte uit een lichtgewicht betonnen plafond. Hiermee is het mogelijk grote overspanningen te maken. De afgeronde vorm en efficiënte buitenschil van het gebouw zorgen voor een kleinere omtrek. Dit resulteert in een gunstige verhouding tussen de gevel en het volume. De glasfaçade beslaat slechts 32 procent van het geheel. Te openen ramen zorgen voor natuurlijke ventilatie. De plafonds zonder lateien laten het daglicht zo diep mogelijk in de ruimtes reflecteren, ondersteund door lamellen die het daglicht filteren als zonwering nodig is. Het skelet, het interieur en de façadeconstructie bestaan uit materialen die onderhoudsvriendelijk en recyclebaar zijn.

Voor dit project werkte UNStudio samen met Asplan uit Kaiserslautern.

Reageer op dit artikel