nieuws

CAH Dronten klaar voor gebruik

Architectuur

Het nieuwe onderkomen van de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten is klaar voor gebruik. BDG Architecten Ingenieurs uit Zwolle plaatsten het gebouw in een 16 meter hoge glazen kas die verwijst naar het type onderwijs. Daarnaast maakt de kas het gebouw duurzaam en zorgt het voor een extra tussenruimte tussen het onderwijsgebouw en de kasruimte.

CAH Dronten klaar voor gebruik

Twee compacte onderwijsgebouwen staan vrij in de kasruimte. Op de begane grond zijn zij onderling verbonden. Twee grote tribunetrappen aan weerszijden van de kas leiden naar het binnenplein op de eerste verdieping. In de gebouwen bevinden zich de lokalen en de kantoorruimtes voor de docenten, op de trappen en het plein is er volop ruimte voor studenten en docenten om elkaar te ontmoeten.

Duurzaam

In de ruimte tussen de kas en de twee bouwdelen heerst een zogenaamd ‘tussenklimaat’ dat door een klimaatbeheersingssysteem wordt gereguleerd. De ruimte fungeert als een groot toevoerkanaal voor ventilatielucht, waardoor de buitenlucht op natuurlijke wijze wordt toegevoerd. Door zonwerende doeken uit de tuinbouwsector en zeefdrukken op een deel van de glasgevel te gebruiken wordt de noodzaak tot actieve koeling in de zomer beperkt. Daarnaast wordt het regenwater opgevangen en gebruikt voor onder andere het spoelen van de toiletten en het schoonmaken van het gebouw.

Bescherming

De gevels van de onderwijsgebouwen zijn opgebouwd uit houten latten in verschillende afmetingen en kleurtinten. De bescherming van de glazen kas tegen weer en wind biedt voordelen voor de detaillering en het onderhoud van deze gevel. Een deel van de gevels wordt begroeid met planten die een bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit in de kas.

Op 29 en 30 juni is het nieuwe gebouw open voor publiek.

Reageer op dit artikel