artikel

Architectuurjaar in beeld: René de Wit

Architectuur

de Architect vroeg haar fotografen om het beste beeld van het afgelopen architectuurjaar te fotograferen. René de Wit koos een beeld van het kunstwerk Skymirror van Anish Kapoor en het tuinontwerp van Sophie Walker bij het De Pont museum in Tilburg van Benthem Crouwel architecten. Hieronder licht hij toe waarom.

De laatste tijd zie je steeds meer integratie tussen landschapsarchitectuur, stedebouw, en architectuur. Zo brengen groene gevels en daken, de natuur en het begrip duurzaamheid zichtbaar en tastbaar binnen in de architectuur. Andere voorbeelden van integratie zijn het ontwerp van landschapsparken en stadstuinen binnen de stedelijke omgeving, waarmee groen steeds meer aanwezig wordt. In de vakliteratuur is er steeds meer aandacht voor bewonersinitiatieven, herontwikkeling en nieuw gebruik van monumentale gebouwen. Allemaal voorbeelden van een ontwikkeling waarin naast het architectonische ontwerp alleen, steeds meer thema’s aan de orde komen die het discours verrijken.

In mijn fotografie wil ik naast de architectuur ook functie en gebruik in beeld brengen en ook de ervaring van ruimte en ruimtelijkheid. Ik houd van beelden waarin je niet alleen het gebouw ziet maar ook verbindingen met, en doorzichten naar de omgeving, foto’s waarin mensen en activiteiten het beeld verrijken. Foto’s waarin meerdere thema’s aan de orde komen.

Deze foto laat het kunstproject Skymirror van Anish Kapoor en het tuinontwerp van Sophie Walker zien bij het De Pont museum in Tilburg, maar dan gezien door de poort van Benthem Crouwel architecten. In één beeld wordt duidelijk hoe de poort als overgangszone werkt. Hoe de blauwe spiegel en de tuin in het frame ervan gevangen zijn en je aantrekken. Het is een spannend ruimtelijk beeld met mooi tegenlicht licht en veel diepte. Daarmee is het een perfecte introductie van het kunstproject en nodigt uit dat nieuwe landschap waarin alle elementen samen een nieuw geheel vormen, binnen te gaan.

Reageer op dit artikel