Project

ARC17: Universiteitsbibliotheek EUR Rotterdam – dvdp

ARC17: Universiteitsbibliotheek EUR Rotterdam – dvdp
Fotograaf Roos Aldershoff

dvdp, defesche van den putte architectuur + stedebouw uit Amsterdam heeft de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam compleet gerenoveerd.

Het gebouw uit 1968, een oorspronkelijk ontwerp van C.Elffers, A. van der Heyden en C. Hoogeveen, op campus Woudestein had niet alleen het einde van zijn levensduur bereikt, de UB moest ook aangepast worden aan de huidige en toekomstige manier van studeren en werken. Het boekenbestand digitaliseert steeds verder en het papieren boek verdwijnt naar de achtergrond. Het gerenoveerde gebouw biedt onderdak aan circa 900 studiewerkplekken, circa 50 kantoorwerkplekken voor medewerkers en de boekencollecties van de UB en het Rotterdamsch Leeskabinet.

In de nieuwe UB draait het om ontmoeting, samen werken en samen studeren. Om dit optimaal te kunnen faciliteren zijn alle ingrepen gericht op het open maken van het gebouw en het terugbrengen van licht, transparantie en ruimtelijkheid. Grote vides en een nieuwe hoofdtrap creëren meer ruimtelijkheid; daklichten zorgen voor meer licht. Daarnaast zijn de trappenhuizen en brandscheidingen halverwege het gebouw in glas uitgevoerd, zodat de ruimtelijke verbinding tussen het westelijke en het oostelijke deel sterk is verbeterd.

Renovatie Erasmus Universiteit Rotterdam. Foto Roos Aldershoff

Oude situatie

Renovatie Erasmus Universiteit Rotterdam. Foto Roos Aldershoff

Nieuwe situatie

Uit het oogpunt van duurzaamheid en comfort in combinatie met de monumentale aspecten van het gebouw, zijn alle gevelkozijnen vervangen door stalen, geïsoleerde kozijnen voorzien van drievoudige beglazing. De isolatie van de gevel en het dak is vernieuwd en op het dak zijn mos-sedum en PV-panelen aangebracht. Daarnaast is voor het klimaatconcept ingezet op een klimaatplafond, gekoppeld aan de WKO-installatie. Daarmee zijn de radiatoren aan de gevel en de bijbehorende borstwering verwijderd zodat de grote oorspronkelijk glasvlakken weer terug konden worden gebracht. Om deze nieuwe techniek te kunnen huisvesten is de installatieruimte op het dak uitgebreid en is er een verhoging boven het dak aangebracht om het kanaalverloop in goede banen te kunnen leiden.

Renovatie-Erasmus-Universiteit-Bib-Rotterdam.-Fotograaf-Roos-Aldershoff

Voor de materialisatie is gezocht naar sobere, natuurlijke materialen en kleurtinten die passen bij het oorspronkelijke gebouw en aansluiten bij de overige renovaties van monument Woudestein: wanden en kolommen van schoon beton, kozijnen van zwart staal, grijze gietvloer en zwart tapijt, houten lattenplafond (eiken) en metalen cassettes (licht brons).

De Universiteitsbibliotheek heeft, naast de bestaande entree via de loopbrug naar het hoofdgebouw, een nieuwe entree gekregen aan de Institutenlaan, een belangrijke as op de campus. Zij heeft hiermee een eigen gezicht en adres gekregen en is daarmee beter in staat de bezoekersstromen op een vanzelfsprekende wijze op te nemen.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Polakgebouw, PA. Burgemeester Oudlaan 50
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Bibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Jef van den Putte
  • Medewerkers EUR Real Estate Services: Marcel Quanz; Universiteitsbibliotheek: Ineke van der Kramer, Isabelle Slok; Rotterdamsch Leeskabinet: Pierre Pesch
  • Adviseur constructie ABT, Delft/Velp Nico Bakker, Robert van Aalderen, Jorn te Lintelo
  • Adviseur installaties ABT Delft/Velp: Niek Kunnen
  • Adviseur bouwfysica ABT (totaal engineering), Christa Drolenga
  • Aannemer Dura Vermeer
  • Interieurarchitect dvdp
  • Beeldend kunstenaar Henri Jacobs, Brussel; Marijn van Kreij, Amsterdam. Supervisor monument: Gerard Frishert; Tegeltableau vide: Wim Strijbosch. Wandtegeltableau: Marijn van Kreij
  • Bouwmanagement Adviseur huisvesting: 4Building; Ellen Jansen van Galen
  • Toeleveranciers Afbakken keramiek tegels tegeltableau: Struktuur '68 Den Haag
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 9000 m2
  • Programma 9000 m2 bibliotheek, onderwijsruimte, flexibele kantoorruimte en archief; 900 studiewerkplekken; 1408 m1 in open opstelling; 53 flexibele kantoorwerplekken
  • Voorlopig ontwerp februari 2014
  • Definitief ontwerp juni 2015
  • Oplevering mei 2017
  • Opdrachtgever Erasmus Universiteit Rotterdam, Real Estate Services: Marcel Quanz; Universiteitsbibliotheek: Matthijs van Otegem; Rotterdamsch Leeskabinet: Pierre Pesch
  • Ontwerpbureau dvdp defesche van den putte architectuur + stedebouw
  • Directievoering en toezicht Stevens Van Dijk, Zoetermeer
  • Installateur w-techniek Van Galen Klimaattechniek, Rotterdam
  • Installateur e-techniek Van Den Pol Elektrotechniek, Montfoort
  • Uitvoering vast meubilair R&R Wood Design, Diessen
  • Los meubilair Ahrend Nederland, Rotterdam
  • Uitvoering studietafels SV Collection, Rotterdam

Foto's

Fotograaf Roos Aldershoff
Lees voordat u gaat reageren de spelregels