ARC24: Kantoor Anthura, Bleiswijk - Atelier PRO architekten

In het glastuinbouwgebied rond Bleiswijk ontwierp atelier PRO het nieuwe hoofdkantoor van Anthura, een wereldwijde specialist op het gebied van planten- en zadenveredeling, en was daarbij zowel verantwoordelijk voor het interieur als de architectuur. Uitgangspunt was om een verouderd casco te herbestemmen tot een eigentijds kantoor met uitstraling; een plek waar mensen werken, elkaar ontmoeten en bezoekers ontvangen, die de identiteit en de internationale positie van het bedrijf uitdraagt.

Toelichting Atelier PRO architekten | Beeld Eva Bloem

Het interieur kent twee ‘belevingslagen’: een expositielaag in de ruimtes waar klanten naar de showkas geleid worden, die laat zien wat Anthura ís - een internationale speler met een innovatief, high-tech karakter. Én een laag voor het personeel, rond de kantine in de kern van het gebouw; daar is alles zoveel mogelijk open gelaten, met flexibele en concentratiewerkplekken, en ook daar draagt de sfeer de identiteit van Anthura uit, met warme tonen, veel groen en overal vaste en wisselde planten.

Bij het ontwerpen van de expositielaag is samengewerkt met een grafisch ontwerper én een tentoonstellingsontwerper, om zo een echte expositieomgeving te creëren. Om de core-business van Anthura binnen én buiten zichtbaar te maken ligt tussen het kantoorgebouw en de showkas een besloten tuin, ontworpen door Oase Landschap en Stedenbouw; op basis van een plan van atelier PRO zorgden zij voor een tuinontwerp waar de sfeer van de tropische binnenplanten is vertaald naar de Nederlandse buitenwereld.

Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem

Tegelijkertijd is het kantoor letterlijk en figuurlijk verbonden met de technische ‘binnenwereld’ van de kassen - in het bijzonder met de showkas die er direct achter ligt. Atelier PRO verving de volledig dichte gevel van de showkas door een transparante glazen wand, waardoor het lab-achtige interieur nu goed zichtbaar is en als ‘coulisse’ dient voor het kantoor. Het kantoor heeft dezelfde transparante, campusachtige uitstraling, waardoor de relatie met de laboratoria en kassen benadrukt wordt.

In plaats van nieuwbouw is er ingezet op de ‘vernieuwbouw’ van een verouderd casco, waarbij de vloeren en metaalconstructie van het bestaande gebouw zijn behouden en hergebruikt, maar de gevel en indeling helemaal nieuw zijn ontworpen. Daarbij is de nieuwe gevel geoptimaliseerd qua daglicht, ventilatie en isolatie, en zijn in het interieur klimaatplafonds toegepast. Het gehele gebouw wordt verwarmt door restwarmte uit het kassencomplex, wat verduurzaming van kantoor én kassen betekent.

Beeld Eva Bloem
Beeld Eva Bloem

Uitdaging was hoe we het schaalverschil tussen het kassencomplex van 450.000 m² en het kantoorgebouw van 2.000 m² op zo’n manier konden overbruggen, dat het kantoor de nadruk kreeg. Om het gebouw volume te geven is het op een verhoging geplaatst, waardoor het visueel los komt te staan van de kassen erachter. Ook de verticale gevel maakt het kantoor optisch groter – en sluit tegelijkertijd aan bij de kassenarchitectuur. Zo krijgt het kleinschalige gebouw de uitstraling van een groot hoofdkantoor.

Glastuinbouwgebieden bevinden zich ruimtelijk en gevoelsmatig tussen stad en land in. Er is veel bebouwing, maar de welstandsregels gelden niet; gebouwen ontstaan hier vaak zonder ontworpen te zijn. Met het ontwerp voor Anthura wil atelier PRO bevragen wat typerend is voor de kassenomgeving, wát stad is en wát platteland - maar ook welke toekomst er ligt voor het Nederlandse landschap. Het project laat zien dat het, ook daar waar dingen ‘zelf ontstaan’, mogelijk is om de omgeving vorm te geven.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.