nieuws

Update: Gevelbekleding mogelijke oorzaak brand Grenfell Tower

Techniek

Bij de brand in de Londense Grenfelltoren zijn woensdagmorgen 59 doden gevallen, dat aantal loopt naar verwachting nog op. Bijna zeventig gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen, van wie twintig in kritieke toestand. In het pand woonden ongeveer 600 mensen. Volgens getuigen begon de brand op een lager gelegen verdieping. Het vuur verspreidde zich snel door de rest van het gebouw. Brandweerlieden wisten veel inwoners te redden, maar konden de bovenste vier verdiepingen niet bereiken. Een actie groep waarschuwt al sinds 2013 voor gebrekkige brandveiligheid in de toren. Het gebouw uit 1974 is vorig jaar nog gerenoveerd. Het kreeg daarbij nieuwe gevelisolatie en gevelbekleding. En daar ligt mogelijk de oorzaak.

Update: Gevelbekleding mogelijke oorzaak brand Grenfell Tower

Het nrc interviewde naar aanleiding van de brand brandpreventiedeskundige Peter van de Leur. Volgens hem konden de bewoners van de hoogste verdiepingen geen kant op terwijl er bij een brand in een appartementencomplex altijd wel een uitweg is door het aanbrengen van twee trappenhuizen. “Er zijn in theorie wel fouten denkbaar: tussen woningen lopen verbindende schachten met leidingen, bijvoorbeeld vanuit de meterkast. En een gebouw heeft ook liftschachten en trappenhuizen. Als het gebouw helemaal fout is en die verbindingen zijn niet goed beveiligd tegen brand, zou het mis kunnen gaan. Lees meer bij de bron

Lees ook: Vlaamse architect over Grenfell Tower: “Dit is een nachtmerrie voor elke architect”

Faculteit Bouwkunde TU/D in 2008

Fire safety engineering

In het decembernummer van de Architect schreef Tim van der Waart van van Gulik, projectleider brandveiligheid ABT, een artikel over Fire safety engineering (FSE) staat voor een realistische beschouwing van het gedrag van een brand en het effect hiervan op de omgeving. Hierbij wordt gebruikgemaakt van fysische modellen. Het is een relatief nieuwe ontwikkeling die kan worden ingezet voor het beschouwen van in principe alle aspecten die met brandveiligheid te maken hebben. Dit kan veel invloed hebben op een ontwerp.

Met behulp van FSE kan zo een gevelontwerp worden gemaakt dat past binnen de randvoorwaarden van de verschillende disciplines en bovendien aanzienlijk goedkoper is dan het standaard ontwerp. Zo is er geen brandwerende coating en geen brandwerende kit en rugvulling meer nodig voor de gevelkolommen en hoeven er vanuit brandveiligheid geen aanvullende eisen aan het geveldetail gesteld te worden. Het toepassen van FSE geeft zowel thermisch als mechanisch meer inzicht in de situatie bij brand, wat een stimulans creëert voor verdere ontwikkeling van rekentechniek en producten. “De grootste winst is wellicht dat de architect meer ontwerpvrijheid heeft en beter aan de wensen van de opdrachtgever kan voldoen.’

Lees hier het hele artikel uit de Architect december 2016 – januari 2017

Update:

De gevelbekleding van de Grenfell Tower had in Groot-Brittannië niet gebruikt mogen worden op zo’n groot gebouw, bevestigde minister Philip Hammond (Financiën) zondag in een televisieinterview met de BBC. Dat meldt NU.nl op haar site. ”Ik heb begrepen dat die gevelbekleding, deze brandbare bekleding die verboden is in Europa en de VS, ook hier verboden is”, zei Hammond.

De goedkope gevelbekleding wordt gezien als de reden dat het vuur zich snel kon verspreiden. De overheid concludeerde na de brand dat het materiaal niet gebruikt had mogen worden op een gebouw dat hoger is dan 18 meter. De minister verwees volgens zijn woordvoerder naar die mededeling. Hammond zei verder dat uit een strafrechtelijk onderzoek moet blijken of bouwvoorschriften zijn geschonden toen het pand werd opgeknapt. Uit een ander onderzoek moet onder meer blijken of de bouwvoorschriften correct zijn opgesteld en op de juiste wijze zijn gehandhaafd.

Waarschuwing

De producent van de kunststof gevelplaten waarschuwde eerder voor de risico’s die deze met zich meebrachten voor hoge gebouwen, zo werd vorige week bekend. Tabellen in een brochure die het bedrijf Reynobond in 2016 publiceerde, laten zien hoe deze platen van polyetheen alleen gebruikt mogen worden voor gebouwen die lager zijn dan tien meter. “Zodra het gebouw hoger is dan de ladders van de brandweer, moet ander, minder brandbaar materiaal worden gebruikt”, staat in de begeleidende tekst.

Dure besparing

De gevelplaten worden in drie varianten gemaakt; de andere twee hebben een brandwerende binnenkant. Het is niet duidelijk waarom de brandbare polyetheen platen zijn gebruikt voor de Grenfell Tower. De niet-brandwerende panels waren 2 pond goedkoper per vierkante meter dan de ‘dure’ variant.

Lees ook op NU.nl:

Maker gevelplaten woontoren Londen waarschuwde voor risico’s.

Dit is wat we weten over de brand in de woontoren in Londen

 

 

Reageer op dit artikel