nieuws

Heijmans maakt 3D-geprinte betonnen bekisting

Techniek

Heijmans en CyBe Construction zijn erin geslaagd om bekistingelementen te realiseren met een 3D-betonprinter. De bedrijven voeren op dit moment testen uit die de kansen van deze nieuwe techniek moeten benutten. Op deze manier willen zij in de toekomst dubbel gekromde bekisting realiseren.

Heijmans maakt 3D-geprinte betonnen bekisting

 

De twee bedrijven zijn er als eerste in Nederland in geslaagd om twee beskistingen te printen met een 3D-betonprinter. Daarmee testen Heijmans en CyBe Construction de mogelijkheden om 3D-geprinte constructie-elementen toe te passen in de bouw. Op deze manier willen zij complexe, organische ontwerpen in de toekomst tot wel 50 procent goedkoper uitvoeren.

De twee bedrijven hebben met de tests ontdekt dat de karakteristieke waarden van het beton groter uitvallen dan van te voren was berekend. Door dit praktische onderzoek komen de voordelen van het 3D-printen steeds beter naar voren. Uiteindelijk willen de bedrijven op deze manier voorzien in een nieuwe technologie die snel, goedkoop en kwalitatief bouwen moet faciliteren.

Met het slagen van de eerste testen is nu een stap gezet in de doorontwikkeling van een nieuwe bouwtechniek. Daarin moet de 3D-geprinte bekisting onderdeel gaan vormen van de constructie-elementen in de bouw. Door de dubbel gekromde betonnen bekisting te vullen met gewapend beton, kunnen de bedrijven complexe vormen realiseren. 

Reageer op dit artikel