nieuws

VvdW – Brandstofstation van de toekomst

Techniek

Onlangs zagen we de nieuwe hybride van Rem Koolhaas langskomen. Hij is niet de enige architect die nadenkt over de toekomst van mobiliteit en duurzaamheid. Ook Foster + Partners onderzoekt samen met Nissan in het Future of Mobility-concept de toekomst en de garanties hierin. Daarnaast wordt onderzocht welke invloed emissievrije rijden op stadsontwikkeling kan hebben.

VvdW – Brandstofstation van de toekomst

Nissan en Foster + Partners kwam tot de conclusie dat het energiestation van de toekomst heel goed de auto zelf zou kunnen zijn. In een video van twee minuten – waarin de Nissan LEAF en de futuristische Nissan IDS Concept een prominente rol spelen – laat Nissan zien hoe ons leven kan veranderen als de technologie verder ontwikkelt.

 

Richard Chandler van Advanced Product Strategy bij Nissan Europe, vertelt: `Nieuwe technologie biedt talloze oplossingen voor de uitdagingen die we in onze steden tegenkomen. De kracht schuilt in een effectieve integratie van die oplossingen. De toekomst van mobiliteit hangt af van zowel de infrastructuur als het milieu. We zoeken praktische, werkbare oplossingen.’

Ommekeer

Nissan voorziet een ommekeer in energiebeheer, -levering en -verbruik. Door technologie waarmee de batterij van EV’s stroom aan het elektriciteitsnet kan leveren en energie kan opslaan, door draadloos opladen, Intelligent Drive-technologie en draadloze connectiviteit. Daarbij kan Nissans vooruitstrevende technologie een belangrijke rol spelen.

David Nelson, hoofd design bij Foster + Partners: `Elk fantastisch ontwerp is gebaseerd op een idee dat onze manier van leven ten goede kan veranderen. We moeten emissievrije technologie integreren in de bebouwing om steden slimmer en duurzamer te maken. We moeten veel verder kijken dan alleen naar de auto. Het moet onderdeel zijn van alles wat we doen.’

Behoefte duurzame energie stijgt

De ontwikkeling van een duurzame en innovatieve energie-infrastructuur is essentieel, aangezien er steeds meer vraag is naar alternatieve energie, bijvoorbeeld elektriciteit. Maar liefst 54 procent van de wereldbevolking leeft in steden. Tegen 2050 woont 70 procent in stedelijk gebied. Het is dus noodzakelijk dat de infrastructuur deze groei aankan.

Nissan test momenteel een innovatief vehicle-to-grid-systeem dat – in combinatie met hergebruikte accu’s – van bezitters en berijders van EV’s een soort energiebeheerders maakt. Door de mogelijkheid te bieden in de batterij van hun auto energie op te slaan, of juist energie te leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Naar verwachting kan in 2050 bijna volledig aan de vraag naar energie worden voldaan met hernieuwbare energie. 

Reageer op dit artikel