nieuws

Agendatip: Designing Scarcity

Techniek

Schaarste maakt vindingrijk Designing Scarcity laat aan de hand van stedebouwkundige ontwerpen, gebouwen, interieurobjecten en gebruiksvoorwerpen zien dat schaarste geen belemmering is voor creativiteit. Integendeel. . De tentoonstelling biedt een breed panorama aan strategieën waarmee ontwerpers en gebruikers juist vanuit beperking tot vernieuwende oplossingen zijn gekomen.

Agendatip: Designing Scarcity

Naast hedendaagse projecten van bijvoorbeeld Atelier Van Lieshout en Formafantasma bevat de tentoonstelling historische ontwerpen van onder anderen architecten Gerrit Rietveld, J.J.P. Oud en Van den Broek en Bakema. Geïnspireerd door voorbeelden uit het archief van Het Nieuwe Instituut presenteren masterstudenten van Design Academy Eindhoven eigentijdse voorstellen die schaarste als uitgangspunt nemen. Of het nu om een slim ontworpen bierflesje gaat dat na gebruik als bouwmateriaal kan dienen of om een recept voor jam gemaakt van tulpenbollen – elke oplossing toont op eigen wijze de innovatieve kracht van het tekort.

 

Fiona du Mesnildot. How to use the non existent Social design, Design Academy Eindhoven

In economische termen verwijst het begrip schaarste naar een markt waarin de vraag het aanbod overstijgt. Daarnaast heeft de consumptiemaatschappij een ander type schaarste gecreëerd: namelijk het idee dat de behoeften van de hedendaagse consument nooit volledig kunnen worden bevredigd. De crisis lijkt nu af te rekenen met dat perspectief, en de roep om een alternatieve benadering van schaarste wordt luider.

Schaarste als kans

Designing Scarcity wil een platform bieden aan kunstenaars, vormgevers, architecten en gebruikers voor wie schaarste geen beperking vormt, maar eerder kansen biedt voor een alternatieve werkwijze. De ontwerpstrategieën die door deze groep worden ingezet, zijn te ordenen onder dertien verschillende noemers, waaronder substitutie, reparatie, zelfvoorziening en informeren.

 

Open Standards, Thomas Lommée

De tentoonstelling is van  28 juni tot 30 augustus te zien in Het Nieuwe Instituut.

 

Reageer op dit artikel