nieuws

Wolkenkrabber met windmolens staat precies verkeerd om

Techniek

De ontwerpers van de eerste wolkenkrabber met geïntegreerde windmolens, het Bahrain World Trade Center, hebben niet goed nagedacht over de oriëntatie.

Wolkenkrabber met windmolens staat precies verkeerd om

 

 

Als ze de twee torens precies andersom hadden geplaatst, was de opbrengst van de turbines bijna 15 procent hoger geweest. Die conclusie trekt hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven. De bouwfysicus voerde windtunnelproeven en computersimulaties uit met een schaalmodel van het Bahrain World Trade Center.

 Toren_Bahrein 

Het 150 miljoen dollar kostende project werd in 2008 opgeleverd in hoofdstad Manama van het oliestaatje en was de eerste wolkenkrabber ter wereld met geïntegreerde windturbines.

 MOOC 

MOOC

Het foutieve ontwerp van het Bahrain World Trade Center is één van de opzienbarende resultaten die aan bod komt in de eerste MOOC (massive open online course) van de TU/e, die vandaag 28 april van start gaat en zes weken duurt. In dit gratis online college met de titel Sports Building Aerodynamics gaan internationale studenten zelf aan de slag met het toepassen van aerodynamica in gebouwen en sport.

Meer informatie en meer online cursussen: www.coursera.org

Reageer op dit artikel