nieuws

Design van de week: diamanten uit fijnstof

Techniek

Hoe krijg je mensen aan het denken over belangrijke vraagstukken die spelen in hun omgeving? Daan Roosegaarde wil problemen speels benaderen en oplossingen voorstellen die mensen bewust maken van het probleem. De smogoverlast in Beijing is de bron van een van de ontwerpen van zijn ‘social design lab’: een ring met een diamant geproduceerd uit fijnstof.

Toen Daan Roosegaarde op een maandag in oktober uit zijn hotelraam keek, had hij uitzicht op het het CCTV-gebouw van Rem Koolhaas. Maar op dinsdag en woensdag was zijn zicht compleet geblokkeerd door de smog die boven Beijing hing. “Raar dat de stad bedekt is onder een laag smog terwijl niemand er iets aan doet”. Deze observatie werd al snel een vraagstuk dat hem bezig bleef houden.

Stofdeeltjes hergebruiken

Met de ontwikkeling van smogvrije parken zijn de eerste stappen richting een smogvrij Beijing gezet. Samen met ENS Europe en de Delftse onderzoeker Bob Ursem ontwikkelt Studio Roosegaarde een enorme stofzuiger voor fijnstof. Ionische filters verzamelen fijnstofdeeltjes en blazen schone lucht de omgeving in. De verzamelde stofdeeltjes worden gebruikt voor een duurzaam en hip sieraad.

De smogring, die vanaf eind 2014 zal worden verkocht, staat symbool voor de gezuiverde lucht. Er zitten steentjes in van een kubieke millimeter, die symbool staan voor een kubieke kilometer schone lucht. Op de plekken waar de smog uit de lucht wordt gehaald zal de goedkope versie worden geproduceerd met een handpers. Er zal ook een exclusieve versie op de markt komen. De ‘diamant’ die daarvoor wordt ontwikkeld, zal door mechanische persen onder hoge druk uit fijnstof worden vervaardigd. Volgens Roosegaarde is het net een normale diamant als je hard genoeg perst.

Private financiering

De ringen staan zo symbool voor het schone luchtproject van Beijing, dat in 2017 geheel smogvrij wil zijn en daarvoor 165 miljoen euro heeft vrijgemaakt. Ze zullen het grote publiek op een stijlvolle manier bewust maken van het probleem, maar tevens zorgen voor private financiering.

 

Reageer op dit artikel