nieuws

‘Warmtenetten zijn een farce en -pompen achterhaald’

Techniek

“De bronnen van warmtenetten zijn per definitie inefficiënt. Het warmtenet is dan ook een gemakzuchtige oplossing om restwarmte verplicht te verkopen aan mensen.” Dat zegt Jan Willem van der Groep in een interview in Cobouw. De programmaregisseur van EnergieSprong ziet trouwens ook niets in de warmtepomp. “Dat is achterhaalde technologie.”

‘Warmtenetten zijn een farce en -pompen achterhaald’

Met zijn uitspraken over warmtenetten protesteert Van der Groep tegen de plannen van de vele gemeenten die deze netten willen gaan toepassen in de bestaande bouw. De duurzaamheidsexpert vindt het een betere optie om de warmtebronnen zo te verduurzamen dat ze nauwelijks restwarmte produceren. “Bronnen kunnen 70 procent efficiënter. Daarbij kunnen renovaties van bestaande woningen met de huidige technologie binnen 5 jaar concurreren met een nieuwe aansluiting op een warmtenet.”

Warmtepomp

Dit moet dan niet met warmtepompen. “Dat is een achterhaalde technologie. Hij is stevig aan de prijs, met zo’n 15.000 euro investeringslasten, jaarlijks onderhoud, elektriciteitsbehoefte en relatief korte afschrijftermijn. Ik zie meer in de versimpelde technologie van luchtwarmtepompen. Die zijn nu nog duur, tussen 6000 en 8000 euro, maar over 10 jaar kosten ze net zoveel als een HR-ketel.”

Ecobouw

Jan Willem van der Groep spreekt 19 september op Ecobouw (Twitter: #ecobouw13), het gratis kennisevent over duurzaam bouwen dat Cobouw, de Architect en Vastgoedmarkt van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 september houden in de Jaarbeurs in Utrecht. Vooruitlopend op het evenement worden diverse sprekers geïnterviewd.

Meediscussiëren

Iets aan Van der Groeps statements toe te voegen? Ten posi- of ten negatieve? Meediscussiëren kan op LinkedIn.

Reageer op dit artikel