nieuws

Daan Roosegaarde Zomergast 2013

Techniek

Wilfried de Jong voelt in Zomergasten van de VPRO onder meer Daan Roosegaarde aan de tand over zijn favoriete televisie- en filmfragmenten. Naast Roosegaarde schuiven ook Wouter Bos, Hans Teeuwen, Nelleke Noordervliet, Beatrice de Graaf en Johan Simons aan tafel.

Daan Roosegaarde Zomergast 2013

Na cum laude te zijn afgestudeerd aan AKI, ArtEZ academie voor beeldende kunsten in Enschede, studeerde Roosegaarde verder aan het Berlage Instituut te Rotterdam. Voor de kunstenaar/ontwerper is technologie een vanzelfsprekend onderdeel van ons bestaan. Techniek is voor hem en voor zijn generatiegenoten een wezenlijk bestanddeel van hun werk, een middel om de relatie tussen mensen en hun ruimtelijke omgeving te definieren, of om de relatie tussen natuur en techniek te herijken.

Dune 

Dune

Roosegaarde is bekend van onder meer Dune, een installatie van met sensoren en chips uitgeruste rietstengels die reageren op voorbijgangers door op te lichten en te piepen. De techniek communiceert hier intuïtief met mensen, soms reageren ze niet, soms heel intens. Verschillende versies van Dune reisden de wereld over, en iedere keer bereikt de installatie een ander effect bij het publiek. “Dune is in HongKong volkomen normaal, daar imiteerden kinderen de soundscapes om zo met elkaar te communiceren, maar in andere landen vinden ze het zwarte magie”, aldus Roosegaarde.

Verder maakte de Roosegaarde de Sustainable Dance Floor, die een tijdje in club WATT lag en de slimme snelweg.

Zomergasten 2013

Het uitzendschema voor Zomergasten 2013 is:
– 28 juli: Hans Teeuwen (cabaretier, zanger en acteur)
– 4 augustus: Nelleke Noordervliet (auteur  romans en publiceert verhalen, essays, lezingen en columns in weekbladen en tijdschriften)
– 11 augustus: Beatrice de Graaf (hoogleraar Conflict en veiligheid verbonden aan het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme van de Universiteit Leiden (Campus Den Haag)
– 18 augustus: Johan Simons (intendant bij de Münchner Kammerspiele, een van de meest vooraanstaande Duitse theatergezelschappen)
– 25 augustus: Wouter Bos (VU Medisch Centrum)
– 1 september: Daan Roosegaarde (kunstenaar/ontwerper)

Reageer op dit artikel