nieuws

Sjakie maakt bioplastic

Techniek

Hoe Sjakie-en-de-chocoladefabriek wil je het hebben: het chocoladebruine, zoet geurende afvalwater van de Marsfabriek in Veghel voedt bacteriën die bioplastic maken.

Sjakie maakt bioplastic

Het plastic wordt vervaardigd in een testfabriek op een hoekje van het fabrieksterrein. Studenten Casper Borsje en Jelmer Tamis van de TU Delft zwaaien hier de scepter. Ze gebruiken ongeveer een procent van de ‘chocoladerivier’ die vol zit met suikers en de vettige zuren waar de bacteriën van smullen.

Als het Borsje en Tamis lukt om het bioplastic voor een marktconforme prijs te maken, gaat Mars het gebruiken voor zijn wikkels. En misschien kan de andere 99 procent van het afvalwater dan worden ingezet voor plastic voor bouwproducten. Daartoe moet de productie echter nog wel wat worden opgeschroefd, want momenteel kost het plastic nog 8 euro per kilo (tegen 2 euro voor traditioneel plastic).

De chocoladerivier. Foto Jos Wassink

Reageer op dit artikel