nieuws

Agendatip: Design & kunst op OBJECT Rotterdam

Techniek

Dit jaar zal de design- en kunstbeurs OBJECT voor de eerste keer worden gehouden in het Nederlands Architectuurinstituut, onderdeel van Het Nieuwe Instituut. De komende editie vindt van 7 tot en met 10 februari 2013 plaats. OBJECT Rotterdam presenteert limited editions en one-offs op het snijvlak van design, crafts, fashion, architectuur en beeldende kunst.

Agendatip: Design & kunst op OBJECT Rotterdam

De beurs toont werk van nationale en internationale, gevestigde en upcoming designers, uit verschillende ontwerpdisciplines en in uiteenlopende materialen. Het NAi zal de wisselwerking tussen verschillende ontwerpdisciplines versterken. Anne van der Zwaag, directeur van OBJECT Rotterdam, vindt dat deze nieuwe locatie de beurs een interessante context biedt.

Jong & gevestigd talent

Aan OBJECT doen zowel galeries, designopleidingen als zelfstandige designers mee. Komende editie presenteert werk van gevestigde ontwerpers zoals Richard Hutten via Galerie Judy Straten en Tejo Remy, vertegenwoordigd door Industry Gallery uit Washington. Zo wordt de Nijntjecollectie die Atelier Remy & Veenhuizen voor het Centraal Museum in Utrecht heeft ontworpen getoond. Keramiste Maaike Roozenburg introduceert ook een collectie in samenwerking met een museum, het Rotterdamse Boijmans Van Beuningen. Haar serie servies, gebaseerd op oude collectiestukken, wordt tijdens OBJECT voor het eerst aan het publiek getoond.


Studio rENS met hun project Rood.

Samenwerkingen

Een primeur is ook de samenwerking tussen het Nederlandse meubelmerk Pastoe en het fotografenduo ScheltensAbbenes. Op OBJECT laten ze de jubileumkast van Pastoe zien in combinatie met een limited edition van de fotografen. Ook Wandschappen en ontwerper Christien Meindertsma werkten samen aan een boek en project: het verzameld breiwerk van Loes Veenstra uit de 2e Carnissestraat in Rotterdam.

 

Installatie van het Amsterdamse Sandberg Instituut.

Ontwerpopleidingen

Vanuit de Verenigde Staten is eveneens de Rhode Island School of Art and Design op OBJECT vertegenwoordigd, een van de toonaangevende designinstituten in Amerika. Zij presenteren zich in Rotterdam voor het eerst aan het Nederlandse publiek. Het Amsterdamse Sandberg Instituut neemt dit jaar opnieuw aan de beurs deel en voor het eerst sluiten ook de Rietveld Academie en de ABK Maastricht met sieraden aan.

We Like Art Walls, een verlengstuk van We Like Art, toont op de beurs een bijzondere verzameling werk van onder andere Maria Roosen, en Stichting Zetel verkoopt 10 unieke stoelen van toonaangevende jonge ontwerpers.

 Links: Lio de Bruin, Leather Needlework. Right: Studio MKGK, Avifauna

Nevenprogramma

OBJECT Rotterdam kent dit jaar een nevenprogramma met onder meer op 8 februari een lezingenmiddag over ambacht in Boijmans, op vrijdagavond een designdebat met het vormgevingsmagazine Items en op zaterdag 9 februari een dagprogramma voor de beginnende verzamelaars van My first Design Collection. Partner en sponsor is het prestigieuze champagnehuis Veuve Clicquot, dat al jaren op het gebied van design actief is.   

Waar wanneer?

Woensdag 6 februari 18:00-22:00 uur, feestelijke opening op uitnodiging
Donderdag 7 februari 10.00-18.00 uur
Vrijdag 8 februari 10:00-21:00 uur, avond opening
Zaterdag 9 en zondag 10 februari 11:00-18:00 uur

Entree 5 euro (10 euro incl. bezoek NAi)

De beurs was voorheen een onderdeel van Art Rotterdam, maar gaat nu zelfstandig verder. Er rijdt een pendelbus tussen beide beurzen.

 

Maaike Roozenburg and Museum Boijmans Van Beuningen, Smart replica’s.

Reageer op dit artikel