nieuws

100 Rotterdamse bruggen worden duurzaam

Techniek

In Rotterdam is deze week begonnen met de vervanging van 100 bruggen. De huidige bruggen maken door de slechte staat waarin zij verkeren plaats voor nieuwe duurzame exemplaren die een langere levensduur kennen. De gemeente Rotterdam schakelde ontwerpers in om de nieuwe bruggen vorm te geven en in te passen in zijn omgeving.

100 Rotterdamse bruggen worden duurzaam

 

Vijf clusters

Om de vervanging van de bruggen in Rotterdam zo efficiënt mogelijk aan te pakken, zijn de bruggen in vijf clusters ingedeeld. Ieder cluster bruggen kent een eigen ontwerp. Door deze indeling komt er meer eenheid en samenhang in het straatbeeld in een wijk. Ook kan het onderhoud en beheer van de bruggen hierdoor goedkoper gebeuren.

De ontwerpen van de bruggen sluiten aan bij hun locatie. Er is het brugtype ‘Terug naar de kleine maat’ zoals in IJsselmonde en Prins Alexander van Olaf Gipser van van Olaf Gipser Architects en landschapsarchitect Klaas Jan Wardenaar van Vista Landschapsarchitectuur 24. 

 Polderslootbrug De Kleine Maat

De bruggen in Tuindorp Idylle-stijl zijn ontworpen voor singels uit de jaren ’20 en ’30, zoals in Hillegersberg.De bruggen in Natuurparken-stijl zijn te vinden in de stadsdeelparken aan de rand van de stad, zoals het Bonairepark in Hoogvliet. De brug ‘Moderne stijl’  is een strakke brug van beton en staal, en past goed bij wijken met een jaren 50 architectuur, zoals Ommoord. Tot slot is er de brug in ‘Basisstijl’, die onderdeel uitmaakt van de Rotterdamse Stijl en goed aansluit bij de rest van het straatmeubilair in de stad. 

 TuindorpTuindorp Idylle-stijl. Geurst Schulze architecten ontwierp een brug waarvan de stalen leuning ook de draagconstructie is. De witte kleur en ambachtelijke detaillering verwijst naar de omliggende architectuur. Deze brug wordt o.a. geplaatst in Hillegersberg

 Natuurparkbrug
Natuurparkbrug. De natuurparken liggen vaak aan de rand van een wijk. Schiemann Weyers architecten hebben samen met Haasnoot Bruggen tekenden samen voor dit ontwerp. Dit type heeft een dek van staal / composiet en de leuning is van composit / bamboe.Deze bruggen worden o.a. in Rozenburg geplaatst.

Uniek

Sommige Rotterdamse bruggen zijn uniek in hun ontwerp en daarom niet onder te brengen in een van deze vijf categorieën. Dat geldt bijvoorbeeld voor de houten bruggen over de Rotte en de Schie en de romantische bruggetjes in Arboretum Trompenburg. Voor de vervanging van deze bruggen geldt maatwerk, omdat het allemaal unieke ontwerpen zijn.

 Modernestijl brug Rotterdam

De Basisstijlbrug en de Brug in Moderne stijl zijn beide ontworpen door Marc Verheijen (architect Gemeente Rotterdam-Stadsontwikkeling). De basisstijlbrug heeft een brugdek van beton en de leuning komt rechtstreeks uit de Rotterdamse Stijl, namelijk het lage spijlen hekwerk. Deze brug wordt bijvoorbeeld bij Volkstuincomplexen geplaatst. De brug in Moderne Stijl is ontworpen in beton en staal wat typisch is voor de jaren 50 architectuur. Deze brug wordt o.a. geplaatst in Ommoord.
Basisstijl Brug

Reageer op dit artikel