nieuws

Uitslag Green Building Awards 2012

Techniek

Gisteren zijn in Cuijk tijdens het Dak & Gevel Groen Congres de Green Building Awards uitgereikt. Via een publieke stemronde waaruit de genomineerden zijn geselecteerd konden deze een gooi doen naar de overwinning in drie categorieën. De prijs is een initiatief van het vakblad Dak & Gevel groen die de prijs dit jaar voor het eerst uitreikte.

Uitslag Green Building Awards 2012

 

 

De prijzen zijn verdeeld over drie categorieën: daktuinen of groene gevels tot 250 m2. Groene gebouwen tot 1000 m2 dak- of gevelgroen en Gebouwen met meer dan 1000 m2 dak- of gevelgroen

Winnaar <250 m2
Standing Garden in Arnhem door NEXIT samen met buro Poelmans Reesink | Landschapsarchitectuur
Volgens de jury ligt de waarde van dit project met name in het feit dat dit project gerealiseerd is in een wijk waar groen een schaars goed is. De constructie is zelfdragend ook al is de wand in dit specifieke project met de achtergevel verbonden. De constructie is derhalve overal toepasbaar, ook als de achterliggende gebouwconstructie niet berekend is op het gewicht van een gevelbegroeiingssysteem.

Winnaar tussen de 250 en 1000 m2
Kinderopvang Catalpa Diemen door DMV Architecten Kerkrade
De jury zegt over dit project “Het winnende gebouw gerealiseerd in een bestaand park in een drukke woonwijk. Daarbij is slechts één kleine boom gekapt en wordt door het toepassen van groene gevels en daken geen groen ontnomen aan de wijk. Het park wordt verrijkt met een begroeide ‘heuvel’. Door toepassing van houtskeletbouw, sedumdaken, groene gevels en laag-temperatuur verwarming ontstaat niet alleen een gebouw dat voldoet aan de criteria van duurzaam bouwen, maar ook klimatologisch goed leefbaar is.”

Winnaar 1000 m2
Hoofdkantoor BP Rotterdam door GROUPA
Uit het juryrapport: Het winnende gebouw ligt in een aangelegde duinwal, waarbij aan de zuidzijde het gebouw uit het duintalud tevoorschijn komt. Het grondlichaam dat zo ontstaan is, zorgt dat het gebouw blast proof is. Tegelijk is het bouwwerk ook een integraal onderdeel van het groene waterrijke landschap van het Brielse Meer. In de uitvoering is een balans gevonden tussen natuurwaarden, de strikte veiligheidseisen van de raffinaderij, uitvoerbaarheid en onderhoud. Het dak en de omgeving zijn goed op elkaar afgestemd, de beplanting loopt ogenschijnlijk naadloos over en er is nauwelijks verschil in samenstelling.

Eervolle vermeldingen

De jury onder voorzitterschap van Elco Brinkman van Bouwend Nederland reikte daarnaast nog een Green Card uit aan de DakAkker Schieblock, Rotterdam door ZUS en Stichting de Luchtsingel en een eervolle vermelding aan Groen Filterdak, Berkel Enschot door Équipe Amsterdam.

Reageer op dit artikel