nieuws

Porsche Paviljoen in Wolfsburg opgeleverd

Techniek

In Wolfsburg is op het themapark Autostadt onlangs het nieuwe Porsche paviljoen geopend. In tien maanden tijd hebben Porsche en Autostadt, samen met Henn Architekten, HG Marz Architekten WES & Partner Architekten het stalen ontwerp gerealiseerd. Voor de uitvoering zijn schlaich bergermann und partner en Centraalstaal Construction ingeschakeld.

Porsche Paviljoen in Wolfsburg opgeleverd

Door de vloeiende lijnen in het gebouw richt de aandacht van de bezoeker zich automatisch op de tentoonstelling waar 25 Porschemodellen het publiek meenemen op een reis door de ontwikkeling van het automerk. Deze reis start met de Porsche 356 uit 1948 en voert via een serie modellen (schaal 1 op 3) naar de drie huidige sportauto’s uit Zuffenhausen. Themafilms, audiofragmenten en media-installaties bieden extra inzicht in de merkwaarden en de filosofie van Porsche.

Het paviljoen is gerealiseerd met behulp van het uit de scheepsbouw afkomstige monocoquesysteem. In dit systeem worden zowel de huid als de spanten gelast waarbij alle materialen bijdragen aan de sterkte. Het Groningse bedrijf Centraalstaal Construction heeft het systeem dusdanig ontwikkeld dat complexe driedimensionale staalconstructies kunnen worden gerealiseerd. Samen met de door het bedrijf ontwikkelde software (NUPAS) is de overhangende kap (26 m) slank en flexibel uitgevoerd. Eerder werkte het bedrijf in Qatar (Convention Centre Doha), Abu Dhabi (Link Bridge F1 Circuit) en Engeland (Orbit Tower en de London Cable Cars).

 

 

Reageer op dit artikel