nieuws

Zwevende fietsrotonde Hovenring gaat open

Techniek

In Eindhoven kunnen voetgangers en fietsers vanaf vrijdagavond 29 juni gebruik maken van de Hovenring: een zwevende fietsrotonde boven de Heerbaan. De constructie bestaat uit een slank brugdek dat met 24 tuien aan een 70 meter hoge pyloon hangt. Voor het kunstwerk in gebruik wordt genomen, moeten vannacht nog snel 48 dempers worden vervangen.

Zwevende fietsrotonde Hovenring gaat open

De stalen brug, naar ontwerp van ipv Delft, bestaat uit een 70 meter hoge pyloon, 24 tuien en een cirkelvormig brugdek met een doorsnede van 72 meter. Aan het brugdek is aan de binnenzijde een ballastring bevestigd. De tuien zijn precies op het evenwichtspunt van brugdek en ballastring aangebracht, zodat de brug in evenwicht is. Ook de M-vormige steunpunten ter hoogte van de vier aanbruggen dragen hieraan bij.

Problemen met tuien en dempers

Tijdens de bouw bleken de tuien te trillen. Inmiddels zijn de tui-aanhechtingen vervangen en dempers aangebracht waarmee de trillingen zijn verholpen. De aannemer heeft de trillingdempers voorzien van rubberen inlages, om extra wrijving te genereren. Hij heeft echter een verkeerde rubber inlage gebruikt of de inlage met de verkeerde lijm bevestigd, zodat het systeem nu problemen oplevert. De gemeente Eindhoven noemt de constructie ‘een noviteit die in de praktijk niet bleek te werken’. Door de rubbers te vervangen, zal de trillingsdemper zijn normale werk weer doen.

Reageer op dit artikel