artikel

Design gevelbekleding als sluitstuk van strak zwart-wit ontwerp

Techniek

Design gevelbekleding als sluitstuk van strak zwart-wit ontwerp
Een wit monolithisch blok was voor de architect het uitgangspunt bij het ontwerp van de villa in Meise (B).

De nieuwe villa in Meise (B) van ABS Bouwteam is een opvallende verschijning door de kleurencombinatie van wit pleisterwerk, zwart buitenschrijnwerk en als sluitstuk een stuk gevel bekleed met Linarte design gevelbekleding. De verticale aluminium gevelbekleding sluit mooi aan bij het zwarte buitenschrijnwerk. Bovendien laten de individuele profielen zich makkelijk plaatsen en zijn ze eindeloos combineerbaar.

“De keuze voor aluminium voor zowel het buitenschrijnwerk als de gevelbekleding stond vanaf het begin vast”, vertelt Lynn Blancquaert van ABS Bouwteam. “Enerzijds voor de strakke look maar ook zeker vanwege het onderhoudsvriendelijke materiaal.”

Adv Renson gevelbekleding

Naast de voordeur is de gevel geaccentueerd dankzij het zwarte vlak, afgewerkt met verticale Linarte gevelbekleding.

Monolithisch blok

Charlotte Willaert van Ai&M Architecten: “Voor het ontwerp ben ik uitgegaan van een wit monolithisch blok waar we vervolgens negatieve volumes hebben uitgehaald. Het zwarte aluminium buitenschrijnwerk én de gevelbekleding zetten dat extra in de verf. Naast de voordeur bijvoorbeeld is ook zo’n volume uitgespaard en tegelijk geaccentueerd dankzij het zwarte vlak dat is afgewerkt met de verticale Linarte gevelbekleding van Renson.”

Eindeloos combineren

De individuele profielen laten een enorme vrijheid toe om een wand met gevelbekleding volledig naar wens samen te stellen. Zo kan er eindeloos worden gecombineerd met de drie beschikbare profieltypes en alle mogelijke kleuren. Maar de wand kan ook verder worden gepersonaliseerd met ledverlichting of houten delen als invullingen. Bovendien kunnen poorten, deuren, maar ook een videofoon, brievenbus of stopcontact haast onzichtbaar worden ingewerkt in de wand. De mogelijkheden zijn dus nagenoeg onbeperkt.

Opbouw

Kris Wynen van Aluservice legt uit: “De opbouw van een Linarte gevel bestaat uit een laag isolatie, een houten keperwerk en daarop de horizontale draagprofielen die worden meegeleverd met de profielen. Voor een mooi resultaat moet de basis perfect zijn uitgelijnd. Hierin zit het meeste werk. De rest van de opbouw is kinderspel: in de aluminium draagprofielen worden de kunststof clips geklikt, waarin de Linarte profielen op hun beurt gewoon één voor één kunnen worden vast geklikt. Met een goed geplaatste onderstructuur is dit dus een heel makkelijk en snel te installeren systeem.”

Projectgegevens

• Bouwonderneming: ABS Bouwteam

• Architect: Ai&M Architecten

• Buitenschrijnwerk: Aluwood

• Fabrikant / leverancier Linarte gevelbekleding: Renson

• Plaatsen Linarte gevelbekleding: Aluservice

Meer info: www.renson.nl

Reageer op dit artikel