artikel

Schoolvoorbeeld van duurzaamheid

Techniek

Het nieuwe Saxion in Apeldoorn moest een ‘schoolvoorbeeld’ worden van duurzaamheid voor de studenten Hotelmanagement en Securitymanagement. Door buiten de gebaande paden te kijken is een gebouw neergezet dat letterlijk in en uit elkaar kan worden geschroefd. Voorlopig kunnen de duizend studenten echter nog jaren met het nieuwe pand vooruit.

Schoolvoorbeeld van duurzaamheid
Hogeschool Saxion in Apeldoorn. Foto: Façadis Geveltechniek

De uitdaging

De bestaande kantoren van de Nettenfabriek (1000 vierkante meter) moesten onderdeel worden van de school. Daarnaast moest het nieuwe schoolgebouw (2500 vierkante meter) nagenoeg energieneutraal (BENG) en toekomstbestendig zijn.

De aanpak

In opdracht van Saxion heeft IAA architecten het gebouw zo ontworpen dat nieuw en oud naadloos in elkaar overgaan. Historische elementen, zoals muurschilderingen en een antieke trap, zijn bewaard gebleven. In de constructie is door ABT goed gekeken naar de milieuprestaties van materialen. “Door vierlaagse nieuwbouw, in plaats van drie lagen met overkluizing, over de bestaande Nettenfabriek te plaatsen, werd de gebouwstructuur veel duurzamer. In combinatie met het achterwege laten van een extra druklaag kon zo bijna 150.000 kg CO2 worden bespaard”, aldus Ronald Wenting, projectleider constructies bij ABT.

Oud en nieuw gaan naadloos in elkaar over. Foto: IAA Architecten

Oud en nieuw gaan naadloos in elkaar over. Foto: IAA Architecten

Betonkernactivering

In het project zijn VBI Klimaatvloeren toegepast met betonkernactivering. Hierbij wordt op een slimme manier gebruik gemaakt van de massa van de vloer, die in staat is om warmte en kou te bufferen en af te geven. Naast een aangenaam binnenklimaat in zowel de zomer als de winter, is het energiezuinig maar ook gezonder. De techniek van thermisch activeren van gebouwmassa werkt op basis van stralingswarmte waardoor er minder lucht­ en stofverplaatsing is. Dit zorgt daarnaast voor betere leerprestaties en minder kans op ziektes.

Aanpasbaar en remontabel

Bij het ontwerp is ook in de vloerconstructie rekening gehouden met toekomstig gebruik. Door de vloeren met doken aan de staalconstructie te bevestigen, kunnen de klimaatvloeren gemakkelijk uit het gebouw worden gehaald en geheel opnieuw worden gebruikt. De vloeren hebben daarnaast overcapaciteit waardoor ze hogere belastingen aankunnen dan nu het geval is en er ruimte is voor extra sparingen.

Foto: IAA Architecten

Snel & industrieel bouwproces

Door de constructie remontabel te ontwerpen en de klimaatvloeren met betonkernactivering uit te voeren zonder druklaag, ontstond een volledige droge bouw. Een goede voorbereiding zorgde ervoor dat Hogeschool Saxion in slechts 24 weken kon worden gebouwd en leerlingen met de start van het nieuwe schooljaar het gebouw in gebruik konden nemen.

Meer weten over dit project en remontabel bouwen? Lees de gehele case

 

Projectgegevens

Project: Onderwijsgebouw Saxion Apeldoorn

Opdrachtgever: Saxion Hogeschool

Ontwerp: IAA­ architecten

Constructief ontwerp: ABT BV

Uitvoering: WAM & van Duren

Vloeroppervlak: 2500 m2

Opening: oktober 2016

Locatie: Apeldoorn

Reageer op dit artikel