artikel

National Kaohsiung Center for the Arts door Mecanoo – ‘De Constructie’

Techniek

Terwijl in Europa de meeste culturele gebouwen hoofdzakelijk tot stand komen via stedelijke transformaties, worden in Taiwanese steden gloednieuwe cultuurcentra uit de grond gestampt. In Kaohsiung ontwierp Mecanoo een golvend en opbollend centrum voor de kunsten, dat ruimtelijk gezien is gebaseerd op de plaatselijke, verkoeling biedende Banyan-boom. De genereuze, overdekte binnenruimte verschaft de Zuid-Taiwanese havenstad het gewenste nieuwe perspectief. Lees hieronder hoe de constructie tot stand is gekomen.

Tekst Harm Tilman|
Fotografie: Christian Richters en Ethan Lee

De constructie van het theatercomplex stelde de ontwerper voor grote uitdagingen. Uiteindelijk koos ze voor de scheepsbouwtechnologie die zowel in Kaohsiung als in Nederland aanwezig is, om de ruimtelijke effecten in het ontwerp te bereiken. Om de vorm parametrisch te kunnen ontwerpen en maken kocht Mecanoo een licentie van Digital Projects van Frank Gehry. Met behulp van deze software zijn de regels ontworpen, waarmee de vorm bij wijzigingen iedere keer kon meebewegen.

Kaohsiung Mecanoo Foto Christian Richters en Ethan Lee

De rationele theatertechniek contrasteert met de glooiende vormen. Foto: Ethan Lee

In de scheepsbouw worden zonder mallen niet-repeterende vormen gemaakt. De constructeurs zijn volgens Van der Steen in staat volledige 3D-objecten te maken, zonder te werken met maattoleranties. Deze panelen waaruit de golvende vlakken zijn opgebouwd, zijn vier bij zes meter groot en zijn op de bouwplaats ingehangen. Om de opdrachtgever te overtuigen, is een mock-up gemaakt met positief resultaat.

Foto: Christian Richters

Kaohsiung Mecanoo Foto Christian Richters en Ethan Lee

Dubbel gekromde platen hangen aan een ruimtelijke vakwerkconstructie

De stalen platen zijn gesneden met een lasersnijder en met behulp van een plotter van het getal voorzien dat de precieze plek in de constructie aangeeft. Ze zijn zes millimeter dik en koud vervormd met een pers. Het complex is opgebouwd uit 23.000 vierkante meter van deze platen die naadloos op elkaar aansluiten.

De platen zijn deels lokaal geproduceerd en deels in Nederland door Centraal Staal. Vervolgens zijn ze vanuit Groningen vervoerd naar Taiwan en daar zijn alle losse stukken aan de binnenzijde aan elkaar gelast. Door te werken met keramische banden zijn in een arbeidsgang mooie afgewerkte lasnaden ontstaan, die alleen nog maar geschilderd hoefden te worden. De kolommen zijn met lasrobots uit vlakke staalplaat gesneden. In dit proces zocht Mecanoo naar een optimum tussen doorlopende lijnen en optimaal materiaalgebruik.

Reageer op dit artikel