artikel

De onzichtbare kracht in metselwerk

Techniek

Minder dilataties en naden in de gevel, consistente detaillering van elementen als borstweringen en lateien én grotere overspanningen met zelfdragend metselwerk: dat zijn de voordelen van wapening in metselwerk. Om er maar een paar te noemen. Met Murfor metselwerkwapening van Bekaert zijn al veel mooie oplossingen bedacht. ‘We kunnen een gevelbeeld creëren dat de architect voor ogen heeft, door onzichtbaar de krachtswerking van het metselwerk te vergroten’.

De onzichtbare kracht in metselwerk

Hij gaat er zelf graag even voor zitten, om een metselwerk dilatatieplan te tekenen. Rolf Kramer, accountmanager bij Bekaert, wandelt al bijna dertig jaar door de wereld van metselwerk en weet heel goed wat er mogelijk is op het gebied van gewapend metselwerk. ‘In de basis is Bekaert producent van staaldraad en coatings. Maar in mijn dagelijkse praktijk houd ik me vooral bezig met het adviseren van architecten en aannemers over de wapening en detaillering van metselwerk gevels. In Nederland is dat onze grootste markt.’

In eerste instantie wordt wapening in metselwerk gebruikt om hinderlijke scheurvorming te voorkomen en dragende elementen als lateien te versterken. ‘Maar bij de meeste projecten gaat het nog een stapje verder. Dan gaan we praten over het verminderen van het aantal dillataties of het combineren van functies van de Murfor wapening waardoor andere bouwdelen worden ontlast. Zoals bijvoorbeeld stalen geveldragers, hoeklijnen en spouwankers. Een lage, gemetselde borstwering of een strakke hoekoplossing: de esthetische details kunnen met wapening een stuk subtieler worden uitgevoerd’, aldus Kramer.

Vier meter overspanning

Met de metselwerkwapening die onder de naam Murfor worden geproduceerd zijn overspanningen tot vier meter mogelijk. Het product is goed te combineren met andere dragende elementen in een gevelcompositie, zoals bijvoorbeeld stalen hoeklijnen (combi-latei). ‘Met wapening in het metselwerk kan zo’n stalen hoeklijn veel lichter worden gedimensioneerd. Dat scheelt zo maar veertig procent in de totale kosten’, vertelt Kramer.

Het klinkt als een eenvoudig product, staaldraden als wapening in metselwerk. Maar bij Bekaert is innovatie aan de orde van de dag. Met Murfor Compact brengt de firma in augustus een nieuw product op de markt: wapening op een rol van 30 meter. De metselaar kan op de bouwplaats de wapening op maat ‘afknippen’. Murfor Compact komt in twee sterkeklassen en twee uitvoeringstypen: voor interne toepassingen wordt verzinkt staal gebruikt, voor externe toepassingen komt het product in een uitvoering van roestvast staal. ‘Hiermee is metselwerkwapening een handzaam product geworden’, vertelt Kramer. ‘De rollen zijn maximaal 3 kg zwaar en veel makkelijker te vervoeren en verwerken.’ Hij gniffelt. ‘Dat zal voor architecten waarschijnlijk geen afweging zijn om het te gebruiken. Die gaan immers vooral voor de mooie oplossing’.

Dit artikel komt uit de publicatie Post Piraeus, bekijk hier meer

 

Reageer op dit artikel