nieuws

Mecanoo ontvangt eerste prijs in Futian Civic Culture Center Competition

Stedenbouw

Mecanoo ontvangt eerste prijs in Futian Civic Culture Center Competition

Mecanoo is de winnaar in de Futian Civic Culture Center Competition. De prijsvraag is bedoeld om het stedelijk centrum in Futian, een van de oudste en dichtste districten van Shenzhen, nieuw leven in te blazen. Het winnende voorstel bestaat uit ‘een gebouw dat ademt, open voor daglicht en natuurlijke koeling briesjes en vol met groen.’

Het nieuwe Civic Cultural Centre dat een belangrijke rol gaat spelen in de stadsvernieuwing zal culturele programma’s en sociale ruimten huisvesten voor het stimuleren van stedelijke activiteit. Het aantrekken van publieke activiteiten vereist een sterke verbinding met de omliggende stedelijke ruimten. De begane grond is ontworpen om zo open mogelijk te zijn, ondanks het beperkte stedelijke plot.

Futian Civic Culture Centre

Beeld Mecanoo

Een publiek plein op het zuiden en een brede semi-interieur oost-west voetganger passage bieden voetgangers verbindingen over de locatie. Binnen is de begane grond levendig en open, met winkels en een volledig glazen gevel die aan alle kanten toegang verleend. Dit open publieke interieur sluit direct aan op de theaterlobby, de belangrijkste stedelijke katalysator van het culturele centrum. De doorlatende begane grond, samen met de twee aangrenzende hoofdwegen en het metrostation op minder dan 200 meter, zorgt ervoor dat het gebouw goed is verbonden met zijn omgeving.

Futian-Civic-Culture-Center-Interior-4

Beeld Mecanoo

Cultureel programma

Om de hoge bevolkingsdichtheid van Futian te dienen, moest een groot deel van het culturele programma worden gebouwd op het strakke terrein van 10.610 m2: 62.000 m2 bovengrondse functionele ruimtes in totaal, waaronder drie theaters, een bibliotheek en tentoonstellingshallen. De opdracht omvatte ook een kleuterschool op een afzonderlijk deelterrein. Deze ruimtelijke puzzel werd opgelost door de verschillende functies in een 150 meter hoge toren op een L-vormige basis te plaatsen. De theaters zijn niet direct onder de hoogbouw geplaatst, waardoor ongewenste structurele complexiteit wordt vermeden en ze kunnen worden ontworpen met optimale functionaliteit.

Beeld Mecanoo

Om het culturele centrum een sterk, uniek uiterlijk te geven, is het gebouw gehuld in een uniforme driehoekige gridgevel die naar buiten uitwaaiert om de theaters te integreren. Naar beneden toe, schuivend naar de randen, vloeit het uitlopende volume over tussen de 150m toren en de kleinere schaal van de kleuterschool.

Futian-Civic-Culture-Center-Interior-4

Impressie Mecanoo

Verbindende atria

Het Cultureel Centrum trekt op de begane grond openbare activiteiten naar de top van de 150m-toren via liften en lange roltrappen die een reeks groene atria en terrassen met elkaar verbinden. Grote, open te beplante atria omvatten een dakterras en een open tentoonstellingsruimte boven het theater, een tentoonstellingstuin en een bibliotheektuin. Stedelijk groen en hemeltuinen zorgen voor schaduw, verminderen het effect van het hitte-eiland in de stad en koelen de openbare ruimte. Ze bieden ook een overgangsruimte tussen binnen en buiten, publieke en privé-functies. Het netwerk van atria fungeert als ‘bloedvaten die leven in het gebouw pompen, waardoor een reis ontstaat van verticaal bewegen in een levendige stedelijke ervaring.’

Foto's

Reageer op dit artikel