nieuws

Merwede ideeën-challenge: Ontwerp de oost-westverbinding in Merwede

Stedenbouw

Merwede ideeën-challenge: Ontwerp de oost-westverbinding in Merwede

Vanaf vandaag (6 mei) kun je inschrijven voor de Merwede ideeën-challenge. Deelnemers worden uitgedaagd een aantrekkelijke oost-westverbinding door het gebied in het zuidwesten van Utrecht te ontwerpen.

Merwede is de nieuwe stadswijk in het zuidwesten van Utrecht. Het gebied groeit de komende jaren verder uit. Vooruitlopend op die ontwikkelingen wordt nu al gekeken hoe bepaalde plekken in (de openbare ruimte) meer gebruikswaarde kunnen krijgen door middel van verbinding. Op dit moment is Merwede alleen bereikbaar via de Europalaan of Kanaalweg. De ambitie van de uitschrijvers van de challenge is om de nieuwe stadswijk nu te voet en op de fiets al beter toegankelijk te maken en daarmee aantrekkelijker. Hiervoor wordt een oost-west route in het gebied geïntroduceerd.

Tussen kanaal30 en De Stadstuin

Ter hoogte van Kanaal30 aan de Kanaalweg loopt vanuit het Merwedekanaal een waterverbinding door het gebied richting de Stadstuin aan de Europalaan. Eerder al is ter gelegenheid van Winterwinkelen 2018 een symbolische doorbraak gerealiseerd door het hek tussen de bedrijven open te knippen. Zo konden bezoekers vanuit Kanaal30 dwars door Merwede naar De Stadstuin lopen. Daarbij bleek hoe handig het is om snel van west naar oost en andersom door het gebied te kunnen bewegen.

Insturen

Deelnemers kunnen tot en met zondag 9 juni 2019 hun ontwerpidee (meerdere ideeën indienen is toegestaan!) insturen via info@merwede.nl. Nadat de Merwede ideeën-challenge is afgerond wordt gekeken naar een mogelijke samenwerking met de winnaar, daarbij wordt gekeken naar veiligheid, kosten en inpassing in de ruimtelijke plannen voor het gebied. De ideeën worden door een jury bestaande uit Maaike Perenboom (ontwikkelaar, Synchroon), Toon van Nuland (projectleider, Gemeente Utrecht), Ingmar Creutzburg (Co-creator Unchain the Tigers), Martijn Stemerdink (ontwikkelaar, Janssen de Jong) en Martin Knuijt (landschapsarchitect en directeur OKRA). Daarnaast heeft ook het publiek een stem.

Verdere informatie over de Merwede ideeën-challenge is te vinden op www.merwede.nl/challenge of in de pdf  De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Midzomer Festival op zaterdag 22 juni 2019 in Kanaal30 in Utrecht.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel