nieuws

Interview Carolien Schippers, adjunct directeur stedelijke ontwikkeling Amsterdam

Stedenbouw

Interview Carolien Schippers, adjunct directeur stedelijke ontwikkeling Amsterdam

Hoe ziet Amsterdam eruit in 2040? Carolien Schippers rekent op mooie gebouwen met veel groen en mooie oplossingen voor mobiliteit, afvalverwerking en alles wat de stad nog meer nodig heeft zegt ze in een interview met de collega’s van Vastgoedmarkt. ‘Wat we nu maken is heel erg goed ‘, aldus de Amsterdamse topambtenaar.

Carolien Schippers heeft gebiedsontwikkeling en transformatie in haar portefeuille. De stad staat volgens haar voor een enorme opgave. ‘De afgelopen jaren is Amsterdam erin geslaagd veel woningen bij te bouwen. Vorig jaar is de bouw gestart van 8.600 woningen. Maar het gaat in mijn werk om meer dan mooie woningaantallen. Bij die groei is het belangrijk een complete, leefbare stad te maken; we moeten eveneens nadenken over voldoende groen, goede bereikbaarheid en de juiste maatschappelijke voorzieningen. En vergeet niet: we moeten werkplekken bieden. Amsterdam is ook een snel groeiende werkstad.’

Ongelooflijk veel mensen willen in Amsterdam wonen. ‘Dat past allemaal niet tegelijkertijd’, aldus Schippers.  ‘Wij proberen zoveel mogelijk ruimte te bieden aan iedereen, maar zonder daarvoor geheel nieuwe uitleglocaties tot ontwikkeling te brengen. Dat betekent dat we andere oplossingen binnen de bestaande stad moeten zien te vinden. De afgelopen jaren hebben op veel plekken leegstaande kantoren een woonbestemming gekregen. Er is een enorme inhaalslag geweest naar levendige gebieden waar zowel gewoond als gewerkt wordt. De kantorenleegstand is nog maar acht procent. Er zijn nog wel verouderde kantoorgebouwen die, ook gezien de regels voor maximaal energieverbruik in 2023, van functie moeten veranderen, maar die vijver droogt langzamerhand op.’

Carolien Schippers is sinds anderhalf jaar adjunct directeur stedelijke ontwikkeling van de gemeente Amsterdam. In die rol beheert zij de portefeuille gebiedsontwikkeling en transformatie. Ook is ze verantwoordelijk voor de huisvesting van ongedocumenteerden, voldoende jongeren- en studentenhuisvesting en de realisatie van zelfbouwkavels.
Eerder was zij werkzaam als landelijk manager huisvesting bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en waarnemend directeur ontwikkeling bij het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (Rvob). Daar was ze onder meer betrokken bij het saneren van het Hembrugterrein in de gemeente Zaanstad.

40-40-20

Het streven is erop gericht verschillende groepen te bedienen, aldus Schippers.  ‘In wat er wordt bijgebouwd – ondanks goede productiecijfers gaat het feitelijk om geringe groei- kiezen we nadrukkelijk voor veertig procent sociaal, veertig procent middeldure huur- en koopwoningen en slechts twintig procent dure woningen. De markt blijkt goed aan die verdeling te kunnen voldoen.

Lees het interview verder op Vastgoedmarkt.nl

Lees ook:

Amsterdam bouwt 52.500 nieuwe woningen

 

Amsterdam gaat kantoorruimte bijbouwen

 

 

Reageer op dit artikel