artikel

Stadsomwalling Leuven wordt zichtbaar door Flux i.s.m. Rots Maatwerk, Hallerbrun en Annika Devroe

Stedenbouw

Stadsomwalling Leuven wordt zichtbaar door Flux i.s.m. Rots Maatwerk, Hallerbrun en Annika Devroe
Waterfontein Hooverplein Leuven. Beeld Kristel Van Loock

De oude stadsomwalling van Leuven is grotendeels verdwenen en niet meer zichtbaar in het straatbeeld van de stad. Dit project door Flux landscape architecture in samenwerking met Rots Maatwerk, Hallerbrun en Annika Devroe landschapsarchitectuur heeft de ambitie om de stadsomwalling weer zichtbaar en beleefbaar te maken en op de kaart van bewoners en bezoekers van Leuven te zetten.

Toelichting Flux Landscape architecture – De stadsomwalling wordt niet letterlijk hersteld, maar herkenbaar gemaakt door middel van elementen in de openbare ruimte.  De elementen vertellen over de historie en de ligging van de muur in de stad Leuven en geven een idee van de maat, continuïteit en het strategisch belang voor Leuven.

Stadsomwalling Leuven wordt opnieuw zichtbaar door Flux i.s.m. Rots Maatwerk, Hallerbrun en Annika Devroe

Beeld Flux landscape architecture

Flux wil in het ontwerp nadrukkelijk aandacht geven aan de oude stadspoorten door middel van een markering. Veel bewoners en bezoekers van de stad zullen hier passeren, de markering wordt zo veel gezien en zo bijdragen aan het besef van de oude stadsomwalling.

Leuven is bezig in overleg,  met FLUX Landscape architects, met de aanleg van de stadsomwalling. Op de foto de strips in de Tiensestraat.

Muur

De oorspronkelijke muur was 1,70m breed, in het ontwerp wordt deze maat in de openbare ruimte weergegeven door twee bronzen strips van beide 10cm breedte aan de buitenzijde. De twee strips lopen van gevel tot gevel en doorsnijden alle bestaande verharding. In de bronzen lijnen zijn de namen van de poorten opgenomen. Het brons geeft het element overdag een monumentaal en subtiel karakter, ‘s avonds komt de oude poort door verlichting tot leven.

Stadsomwalling Leuven wordt opnieuw zichtbaar door Flux i.s.m. Rots Maatwerk, Hallerbrun en Annika Devroe

Beeld FLUX landscape architecture

De poorten samen geven een besef van de ligging van de stadsomwalling, telkens als bewoners of bezoekers de stad binnenkomen of verlaten. Naast de poorten is er een element voor het markeren van een wandeling langs de stadsomwalling en een zitelement met informatie over het ontstaan en de ligging van de muur. Door een zitelement te combineren met informatievoorziening is het niet nodig om nieuwe borden te plaatsen in de openbare ruimte en zijn de informatiepunten ook gelijk verblijfsplekken op de route.

Waterfontein - Hooverplein Leuven. Beeld Kristel Van Loock door FLUX

Waterfontein – Hooverplein Leuven. Beeld Kristel Van Loock

Stadsomwalling Leuven wordt opnieuw zichtbaar door Flux i.s.m. Rots Maatwerk, Hallerbrun en Annika Devroe

Leuven (BE), ontwerp elementen in de openbare ruimte, in opdracht van Gemeente Leuven, i.s.m. Rots Maatwerk, Hallerbrun en Annika Devroe kunsthistoricus, ontwerp openbare ruimte, stedenbouw, objectontwerp, landschapsarchitectuur,  Flux landschapsarchitectuur, Utrecht, 2016

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel