Project

Wijkgezondheidscentrum het Zand in Utrecht

Geen categorie

Midden in het Leidsche Rijn lijkt een oude schuur te staan. Pas als je beter kijkt zie je dat het een wijkgezondheidscentrum is. Het centrum ´Het Zand´ is ontworpen door Versseput Architecten. In dit ontwerp zijn alle schaalniveaus van belang, van het stedenbouwkundig plan tot de vingerafdruk.

Wijkgezondheidscentrum het Zand in Utrecht

 

Versseput architecten heeft zich laten inspireren door het tuinbouw verleden van het gebied.Daarom is er gekozen voor een gebouw met de typische vorm van een houten schuur. Dit archetype is versterkt door een strakke en gesloten gevel. Deze is opgebouwd uit gevelbeplating van cortenstaal in een strak grid van 1200 bij 1200 millimeter. Het enige wat erop wijst dat er een wijkgezondheidscentrum in deze schuur bevindt is het opschrift.

 

Flexibiliteit

In deze cortenstalen schil is het mogelijk verschillende functies onder te brengen. Op de 2550 vierkante meter bevinden zich nu een huisarts, een fysiotherapeut, een apotheek en het Centrum voor Jeugd en Gezin, maar door de flexibele plattegrond kunnen er in de toekomst ook andere functies in.

 
De cortenstalen gevelbeplating in het grid. Fotograaf Corné Bastiaansen

Interieur

De indeling van het interieur gaat uit van de oriëntatie van de bezoeker. De wachtruimte bevindt zich in het midden van het gebouw met daaromheen een gang en serviceruimten. Aan deze gang liggen de behandel- en spreekkamers.

Beeldende kunst

De wachtruimte en de servicegang zijn van elkaar gescheiden met een glazen wand, die versierd is met afbeeldingen van medicinale planten. De scheidingswand tussen de servicegang en de behandel- en spreekkamers is versierd met beelden van grillige bloemenweides. De beelden zijn opgebouwd uit vingerafdrukken die volgens de architect de uniciteit van de mens voorstellen. Wit kunststof en betontriplex zijn de terugkomende materialen in dit ontwerp en zorgen voor een samenhangend geheel.

 
De afbeelding van de medische planten links en de bloemen opgebouwd uit vingerafdrukken rechts. Fotograaf Corné Bastiaansen

Stedenbouwkundig plan

Het ontwerp is gemaakt in samenwerking met stedenbouwkundige Hans Ebberink. Hij maakte het stedenbouwkundig ontwerp voor Het Zand. Hierbij is vooral gelet op het behoud van ‘linten’ en bestaande elementen die de omgeving een eigen karakter geven. Het ontwerp van het historische archetype past binnen dit idee. Verder fungeert Het Zand als een knooppunt van de sociale infrastructuur met belangrijke voorzieningen in de wijk.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Vogelvlinderweg 54, 56, 58
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Wijkgezondheidscentrum het Zand in Utrecht
  • Projectarchitect(en) Peter Versseput
  • Adviseur installaties SchreuderGroep ingenieurs/adviseurs, Apeldoorn
  • Adviseur akoestiek SchreuderGroep ingenieurs/adviseurs, Apeldoorn
  • Aannemer Blanksma Bouw, Alphen aan de Rijn
  • Bouwmanagement Boerkoel Utrecht
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2559 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 2303 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2010
  • Definitief ontwerp 01-09-2011
  • Aanvang bouw 13-06-2013
  • Oplevering 01-12-2012
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 3.277.000 euro exclusief btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 2.350.000 exclusief btw
  • Opdrachtgever GG&GD Utrecht / Gemeente Utrecht
  • Ontwerpbureau Versseput Architecten
Reageer op dit artikel