Project

WAA levert Regiocentrale Zuid op

Geen categorie

Vlakbij de grens met België is de Regiocentrale Zuid, een ontwerp van Wiel Arets Architects, opgeleverd. Waterverkeer in de vele omliggende sluizen, kanalen en sloten wordt vanaf hier gecontroleerd. De samenvoeging van meerdere controlecentra tot één vestiging wordt verbeeld in de gewelfde façade, waarbij de bovenste verdiepingen tien meter uitkragen.

WAA levert Regiocentrale Zuid op

 

De Regiocentrale Zuid van WAA is gevestigd in Maasbracht, aan de Maas. De scheepvaart uit zowel Nederland als Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland maakt intensief gebruik van de waterwegen in dit gebied. Rijkswaterstaat en Maaswerken besloten daarom de verschillende kleine controlecentra samen te voegen tot één regionale centrale van 1850 m2.

Twee volumes
Het gebouw bestaat uit twee volumes, waarmee een onderscheid in de functies wordt aangeduid. In het bovenste veelhoekige volume is het controlecentrum gehuisvest. De doorlopende glazen pui maakt het zicht in alle richtingen mogelijk. De medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het overzicht over alle omliggende wateren zijn op de bovenste verdieping van dit volume geplaatst. Alhoewel zij tegenwoordig digitaal de omgeving controleren, hebben zij op deze manier ook een fysiek overzicht van de omgeving.  

 

Onder de overstek van tien meter bevindt zich water, waarmee deze verdieping van daglicht wordt voorzien. Twee paden doorkruisen deze vijver, bezaaid met lotussen, om de entrees van de Regiocentrale Zuid te benadrukken. Hier bevinden zich een nautisch trainingscentrum en een educatieve instelling, welke voor het publiek toegankelijk zijn. In het educatieve centrum krijgen de locale bevolking en toeristen uitleg over de strategieën die worden gebruikt om het omliggende scheepvaartverkeer in goede banen te leiden.

Vanaf het gehele dak is een panorama-uitkijk over de uitgestrekte omgeving mogelijk. Hier bevindt zich een groot terras, welke te bereiken is door een hydraulische deur. Vanaf dit dakterras zijn alle wateren en landerijen te bewonderen.

Overal glas
De gevel van de Regiocentrale is geheel in glas uitgevoerd. Slimme ingrepen van de architecten voorkomen te veel zontoetreding, wat resulteert in een vermindering van de warmtelast. Zo is het glas van de bovenste verdiepingen voorzien van een stippenpatroon dat op ooghoogte afneemt. Op deze manier blijft een goede uitkijk naar buiten mogelijk.

Midden in het gebouw bevindt zich een atrium, waarmee natuurlijk licht het gebouw wordt binnengeleid. Kantoren en ondersteunende functies omringen deze ruimte, wat zorgt voor een duidelijke indeling van het gebouw.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kanaalweg 3
  • Plaats Maasbracht
  • Projecttitel WAA levert Regiocentrale Zuid op
  • Projectarchitect(en) Wiel Arets, Bettina Kraus, Julius Klatte, Harold Hermans, Rob Willemse
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1.850 m2
  • Aanvang bouw 12-09-2014
  • Oplevering 01-09-2014
  • Opdrachtgever Rijkswaterstaat, Maaswerken
  • Ontwerpbureau Wiel Arets Architects (WAA)
Reageer op dit artikel