Project

VKG nominatie; 53 woningen in Hoogezand door Zofa architecten

Geen categorie

In de wijk Gorecht-West wordt volop gewerkt aan het opnieuw leefbaar maken van de omgeving. In dit kader zijn door Zofa architecten 53 nieuwe grondgebonden woningen gerealiseerd. De uitvoering refereert aan het ‘Gronings rood’ dat in de wijk aanwezig is, door middel van rood metselwerk gecombineerd met rode dakpannen en rode kozijnen.

VKG nominatie; 53 woningen in Hoogezand door Zofa architecten

In 2010 hebben de gemeente van Hoogezand, corporaties, lokale partijen en bewonersorganisaties afgesproken om integraal en in een open planproces de problematiek rond wonen, werken, leren, integreren en veiligheid aan te pakken. Hiervoor is een wijkvisie ontwikkeld, waarbij de ruimtelijke kaders in een beeldkwaliteitsplan zijn vastgelegd.

In inspirerende werkateliers hebben bewoners, stedenbouwkundige MUST, Zofa architecten, gemeente en Lefier eerst het stedenbouwkundige plan gemaakt en vervolgens de woningen ontworpen.

 

53 grondgebieden woningen met 6 basistypen variërend van kleine woningen met twee slaapkamers, seniorenwoningen tot grote eengezinswoningen met 5 slaapkamers.

Het in de wijk veelvuldig aanwezige Gronings rood was aanleiding voor het thema van de materialisatie en kleurstelling, diverse schakeringen rood metselwerk, rode dakpannen en alle kozijnen, dakgoten, hekwerken en overige elementen in één kleur rood.

 

De nuance in het project wordt gezocht in kleine sprongen in het metselwerk. Om variatie aan te brengen zijn ramen met verschillende dieptes gecreëerd. Ook het metselwerk varieert in kleur en reliëf.

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Hoogezand
  • Projecttitel VKG nominatie; 53 woningen in Hoogezand door Zofa architecten
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 02-11-2015
  • Opdrachtgever Lefier
  • Ontwerpbureau Zofa architecten
Reageer op dit artikel