Project

Universiteitsbibliotheek Binnenstad, Utrecht

Geen categorie

De Universiteits Bibliotheek Binnenstad van de Universiteit Utrecht is met recht monumentaal te noemen. Zes panden aan de Drift in het historische hart van de stad zijn onlangs grondig verbouwd en gerenoveerd. Het complex aan de Drift huisvest 14 kilometer collectie, 750 studieplaatsen, een fietsenkelder en universiteitsrestaurant Lodewijk. Metaglas leverde een bijdrage aan de nieuwe architectonische laag.

Universiteitsbibliotheek Binnenstad, Utrecht

De Universiteit Utrecht stelde voor deze opdracht een multidisciplinair team samen, van interieurarchitect, bouwkundig architect, technisch ingenieur, projectmanager, programmamanager, akoestisch ingenieur, horeca-adviseur en landschapsarchitect.

De bibliotheek is gerenoveerd door Grosfeld van der Velde Architecten uit Breda in samenwerking met DHV. Het restaurant is gemaakt door PUUR interieurarchitecten uit Antwerpen, in samenwerking met Grosfeld van der Velde Architecten, en het binnenplein is ontworpen door Karres en Brands landschapsarchitecten uit Hilversum.

Oorsprong als uitgangspunt

Dankzij een subtiele interieurarchitectonische schil merk je als bezoeker nauwelijks dat het complex uit verschillende monumentale gebouwen bestaat. Alle gebouwen zijn afgepeld tot de oorspronkelijke structuur en als uitgangspunt genomen voor de nieuwe functie. Zodoende zijn van elk gebouw de kwaliteiten die het al in zich had en zo veel mogelijk historische details weer aan de oppervlakte gebracht.

De grootste opgave was het brengen van eenheid in het complex en daarnaast om bezoekers elk gebouw als uniek te laten ervaren. Iets nieuws mag in zulke prachtige oude panden niets overschreeuwen dat er al was. Het consequent vasthouden aan een witte basis en grijs getinte details en accenten bracht licht en smeedde alles aaneen.

Architectonische laag

De terughoudende ingrepen vormen samen een nieuwe architectonische laag. Voorbeelden hiervan zijn de volglazen scheidingswanden tussen ruimten en de achterzetramen achter alle monumentale vensters: de achterzetramen van Metaglas zijn geplaatst uit het oogpunt van geluids- en thermische isolatie en brandwering, maar ze vallen nauwelijks op en verstoren de ruimtelijke beleving niet.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Drift 27
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Universiteitsbibliotheek Binnenstad, Utrecht
  • Projectarchitect(en) GvdV: Jaap Bekkers; PUUR: Jan Geysen
  • Aannemer BAM Utiliteitsbouw
  • Toeleveranciers true
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2009
  • Definitief ontwerp 01-01-2011
  • Aanvang bouw 01-10-2012
  • Oplevering 01-05-2012
  • Opdrachtgever Universiteit Utrecht
  • Ontwerpbureau Grosfeld van der Velde architecten i.s.m. DHV en PUUR interieurarchitecten
Reageer op dit artikel