Project

Uitkijkpunt Luikerweg, Maastricht – Rademacher De Vries

Architectuur

Uitkijkpunt Luikerweg, Maastricht – Rademacher De Vries

Rademacher De Vries ontwierp een scenografische route door het natuurgebied bij de voormalige zandsteengroeve van de Sint-Pieter. De groeve wordt geleidelijk getransformeert tot een publiek toegankelijk natuurgebied. De belangrijkste elementen van de route zijn een trap en uitzichtpunt die het prachtige gebied voor de bezoeker ontsluiten.

De realisatie van de trap en het uitzichtpunt aan de Luikerweg markeren een belangrijk moment in de gelijdelijke transformatie van Nederlands eerste open zandsteengroeve. Nadat er meer dan 100 jaar zandsteen is gewonnen wordt de groeve nu toegankelijk gemaakt voor publiek en beheerd als een natuurreservaat.

Luikerweg Maastricht - Rademacher De Vries

Zicht op trap vanuit groeve

Het project door Rademacher De Vries omvat een scenografische route die geleidelijk de groeve onthult. De wandeling begint op het plateau van de Sint-Pietersberg.

Luikerweg Maastricht - Rademacher De Vries.

doorsnede

Vegetatie

De vegetatie rondom de groeve vormt een blangrijke grens tussen het plateau en de groeve. Door die grens wordt het effect van een plotselinge aankomst aan de rand van de groeve versterkt.

Luikerweg Maastricht - Rademacher De Vries

Uitzicht op de groeve

Op weg naar het platform dat een panoramisch uitzicht biedt over de groeve loopt de bezoeker eerst langs een betonnen muur en door het bos. Het platform is symbolisch uitgelijnt met de oude weg van Maastrischt naar Luik: de Luikerweg. Wanneer de drooglegging is voltooit zal die weg weer volledig functioneren.

plattegrond

Geologische geschiedenis

Het project articuleert geologische en topografische kenmerken van de locatie. Rustpunten zijn gecreëerd daar waar grote veranderingen in de geologische ondergrond zichtbaar zijn of waar zich bijzondere perspectieven bevinden.

Luikerweg Maastricht - Rademacher De Vries

Trap langs zandsteenwand

Het laatste deel van de afdaling is uitgevoerd met stijle trappen die parralel lopen aan de kliffen van zandsteen. De bezoekers kruisen tijdens de afdaling miljoenen jaren aan geologische geschiedenis.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Oplevering 2017
  • Opdrachtgever SOME Natuurmonumenten
  • In samenwerking met Castermans Engineers, Knols Projects

Locatie

Reageer op dit artikel