Project

Uitgerekt huis in Rijswijk door Ruud Visser Architecten

Geen categorie

Een familie in Rijswijk wilde een uitbouw aan hun huis. Eigenlijk was er vooral ruimte nodig op de eerste verdieping, maar het bestemmingsplan liet dit niet toe. Een vurig en goed onderbouwd pleidooi van architect Ruud Visser zorgde ervoor dat de gemeente overstag ging. Door de contour van de bestaande achtergevel over de toegestane afstand te extruderen, is het bestaande beeld behouden en zijn te kleine kamers omgetoverd tot volwaardige slaapkamers.

Uitgerekt huis in Rijswijk door Ruud Visser Architecten

Voor de familie was het gebrek aan ruimte op de begane grond niet acuut. Dat was wel het geval op de eerste verdieping met de slaapkamers. De slaapkamers van de kinderen dateerden qua omvang nog uit de 19de eeuw. In de kleinste slaapkamer paste niet eens een gewoon bed. Daarom stelde Ruud Visser Architecten voor om het gehele huis twee meter naar achteren ‘uit te rekken’. Net genoeg om normale slaapkamers te maken en voor een prettige keuken en eetkamer.

Uitzondering op bestemmingsplan

Struikelblok in de plannen van de architect was het bestemmingsplan, dat dicteerde dat er geen aanbouwen mochten worden gemaakt hoger dan 3 meter. Daarop besloten de architecten om een brief te schrijven naar de Burgemeester en Wethouders om ze ervan te overtuigen dat het plan goed is voor de toekomst van de buurt. Door de 19de eeuwse panden 2 meter uit te rekken voldoen ze aan huidige maatstaven. Tot tevredenheid van architecten en bewoners ging de gemeente akkoord met de plannen.

Groot glasvlak

In het ontwerp is de achtergevel zo veel mogelijk intact gelaten. Vorm, nok en gevelankers zijn gekopieerd, maar in plaats van verschillende kleine ramen is één groot glasvlak gemaakt. Deze wordt in vieren gedeeld door een kruisvormig houten frame. Elk stuk glas is een andere ruimte: boven de twee slaapkamers, onder de keuken en de eetkamer.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Rijswijk
  • Projecttitel Uitgerekt huis in Rijswijk door Ruud Visser Architecten
  • Projectarchitect(en) Ruud Visser en Fumi Hoshino
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 07-04-2016
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Ruud Visser Architecten
Reageer op dit artikel