Project

Stout & Co Amsterdam door Steven Delva en Stefan Bennebroek

Geen categorie

In 2012 startten Steven Delva en Stefan Bennebroek in Amsterdam-Centrum met de verbouwing van een pand op het voormalige terrein van een Brouwerij. Drie jaar later is het gebouw uit de jaren zestig getransformeerd tot een complex dat wonen, werken en logeren verenigt. Het gelijkvloers was voorbehouden voor de ontwerpbureaus van beide heren, op de eerste verdieping kreeg de B&B Stout & Co. een plaats en tenslotte richtten ze hun eigen loft in op de tweede etage.

Stout & Co Amsterdam door Steven Delva en Stefan Bennebroek

Steven Delva (DELVA Landscape Architects) en Stefan Bennebroek (Puur Plus Ontwerpers) zijn in hun professionele leven naast ontwerpen bezig met ‘placemaking’, ofwel het op de kaart zetten en beter maken van gebieden. Enkele jaren geleden besloten de ontwerpers volgens dit principe met het gemeenschappelijke project Stout & Co een bijdrage te leveren aan Amsterdam-Centrum.

Woon-werk sandwich

Volgens Steven Delva was het idee van boven wonen en onderaan werken vanaf het begin af aan evident. “Maar wat doe je met die tussenruimte? We wilden de ziel zelf in de hand houden. Hoe kan je je vak een boost geven of complementerend zijn aan wat je aan het doen bent? De uitkomst was op een bijzondere wijze logies aan te bieden.”

Naast toeristen maken ook internationale collega-architecten, inspirerende opdrachtgevers of jonge ontwerpers als kunstenaarsplatform ‘de Invasie’ gebruik van het logement op de eerste etage.

Herbestemming met respect voor het verleden

Het pand aan de Hoogte Kadijk stond niet op een erfgoedlijst, wat betekende dat de architecten in principe vrij spel hadden bij de verbouwingen. Toch zit, ondanks verschillende ingrepen, het DNA van het originele gebouw nog steeds verweven in het nieuwe complex. Een passende aanpak in een buurt die zoveel sporen van het verleden bevat. De Sibbelwoningen aan de overkant en de sculptuur van een gekroonde valk voor de ingang zijn hiervan slechts enkele voorbeelden.

Steven en Stefan gebruikten het authentieke industriële karakter van het gebouw als inspiratiebron. Deze stijl trokken zij als een rode draad in het nieuwe ontwerp door. Overal duiken zwarte stalen details op gecombineerd met elementen uit messing. “Het typische jaren zestig gebouw is gebleven. We hebben het zijn eigen taal laten spreken. Het design ligt er niet dik op, maar zit in de verfijning en het beantwoorden van de vraag die de plek zich stelt,” aldus Delva.

Het volledige artikel over de herbestemming van Stout Co is te vinden in het december-januarinummer 2015/2016 van de Architect. Je kunt het hier aanschaffen. Tekst Heleen De Koster.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hoogte Kadijk 71
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Stout & Co Amsterdam door Steven Delva en Stefan Bennebroek
  • Projectarchitect(en) Stefan Bennebroek, Puur Plus Ontwerpers; Steven Delva, DELVA Landscape Architects / Urbanism
  • Adviseur installaties Daikin
  • Bouwmanagement Strackee
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 700 m2
  • Aanvang bouw 02-02-2016
  • Opdrachtgever Steven Delva en Stefan Bennebroek
Reageer op dit artikel