Project

Rikilt Wageningen UR

Geen categorie

PAS DE DEUX VOOR EEN OUDE HEER EN JONGE DAME

Het RIKILT complex, op de campus van Wageningen UR, bestond uit een 50-er jaren kantoorgebouw dat gesloopt is en een eind 70-er jaren laboratoriumgebouw. Uit respect voor dit oorspronkelijke gebouw en een spannende dialoog tussen oud en nieuw is gekozen om de nieuwbouw te laten contrasteren in vorm en uitstraling.

Rikilt Wageningen UR

De ‘halve maan’-vorm van de nieuwbouw maakt een duidelijk gebaar naar de campus en geeft het totale complex een eigentijdse uitstraling en identiteit. De gebogen gevel zorgt voor een zekere royaliteit en zicht op het bestaande gebouw en ontstaat er een aangename ruimte tussen oud en nieuw.

De nieuwbouw is in de oksel van het bestaande labgebouw geplaatst. De gebouwen zijn door bruggen met elkaar verbonden. De mogelijkheid bestaat om de bruggen op verschillende posities te plaatsen zodat er een circuit ontstaat, zo kan de interne logistiek worden geoptimaliseerd bij een veranderend gebruik.

Door de nieuwbouw op poten te zetten en de onderbouw transparant vorm te geven met daarin de meest representatieve en openbare functies, ontstaat er levendigheid en doorzicht naar het bestaande gebouw op straatniveau. De buitenruimte onder de nieuwbouw loopt door tegen het bestaande labgebouw. De hoogteverschillen in het terrein worden landschappelijk opgelost. De bovenbouw, met de labs en kantoren, zorgt door verschillende verdiepingshoogten en grote ramen die direct vanaf de vloer beginnen voor een levendig maar ingetogen gevelbeeld. De op afstand geplaatste houten latten op een rode volkernplaat zorgen voor een technische maar natuurlijk en warm gevelbeeld.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bornsesteeg 47
  • Plaats Wageningen
  • Projecttitel Rikilt Wageningen UR
  • Projectarchitect(en) Erik van Eck, Oscar van Strijp
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 10625
  • Programma Laboratorium, kantoren en bijgebouwen
  • Aanvang bouw 25-04-2014
  • Opdrachtgever Wageningen Laboratorium en Researchcentrum
  • Ontwerpbureau Broekbakema
Reageer op dit artikel