Project

Renovatie en upgrading flatgebouw in Apeldoorn

Geen categorie

Het flatgebouw Moerbosch is een krachtig gebouw uit het begin van de jaren zeventig met ruimte woningen en fraai uitzicht. De flat is echter ruimte veertig jaar oud en een aantal onderdelen was toe aan groot onderhoud. Hans van Heeswijk kreeg de opdracht het gebouw te renoveren en te upgraden.

Renovatie en upgrading flatgebouw in Apeldoorn

 

 

De renovatie en upgrading door Hans van Heeswijk architecten bestaat vooral uit een verzameling van pragmatische oplossingen voor specifieke problemen, maar heeft ook als doel om de flats als totaal een evenwichtige en aantrekkelijk uitstraling te geven. Hieronder staan elf belangrijke aanpassingen:

  1. Aan de sombere onveilige noordzijde van de flats is de onderste galerijvloer vervangen door tien trappen. Hierdoor ontstaat een nieuwe straat met tien grondgebonden woningen, terwijl de bewoners tijdens de verbouwing in hun woning konden blijven. 
  2. De oorspronkelijke bergingsgangen waren problematisch qua sociale controle en beheersbaarheid door het donkere kruip-door-sluip-door karakter. Dit is opgelost door achttien doorgangen dwars door de flat te maken waaraan de bergingen liggen.
  3. Rondom het gebouw is de bestrating vervangen en aan de voorzijde van de flat is een voorplein aangelegd.
  4. Veel doorgeschoten groen is teruggesnoeid, waardoor de oorspronkelijke samenahgn tussen groen en gebouw weer zichtbaar is.
  5. De realisatie van een royale en transparante entree met brievenbussen aan de buitenzijde, deurbellen met touchscreen en een videofoon.
  6. Een transparantie lift en liftschacht zorgen voor meer licht in het trappenhuis (vooral ’s avonds), zichtbaarheid en herkenbaarheid.
  7. Transparante stalen hekken zorgen voor meer uitzicht en een ruimer gevoel en meer sociale controle.
  8. De verrotte houten kozijnen zijn vervangen voor een onderhoudsvrije aluminium schuifpui.
  9. De voordeuren zijn voorzien van verschillende kleuren en groet huisnummers.
  10. Nieuwe keukenblokken, toiletten en badkamers zijn geplaatst.
  11. Verbeterde isolatie van het glas en de gevels in combinatie met een laag temperatuursysteem zorgen voor een hoge energielabel en een bijbehorend lager energieverbruik.


Fotograaf Imre Csany

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Gentiaanstraat 602
  • Plaats Apeldoorn
  • Projecttitel Renovatie en upgrading flatgebouw in Apeldoorn
  • Projectarchitect(en) Dick de Gunst
  • Adviseur installaties Adviesbureau Lammers, Almere
  • Aannemer Nijhuis, Apeldoorn
  • Bouwmanagement JVZ, Deventer
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4.500 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 3.700 m2 (ca. 90 m2 per flat)
  • Voorlopig ontwerp 03-06-0007
  • Definitief ontwerp 03-06-0008
  • Aanvang bouw 02-01-2012
  • Oplevering 01-11-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 9.307.540,- excl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 7.907.357,- excl btw
  • Opdrachtgever Woonzorg-organisatie de Woonmensen, Apeldoorn
  • Ontwerpbureau Hans van Heeswijk architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel