Project

Nominatie ARC16 Detail Award: Renovatie Hoofdkantoor a.s.r. – Team V Architectuur

Geen categorie

Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is volledig gerenoveerd naar ontwerp van Team V Architectuur. Verantwoord energiegebruik en duurzaamheid staan hierin centraal. Het kolossale jaren zeventig kantoorgebouw van maar liefst 86.000 vierkante meter voldoet nu volledig aan de huidige maatstaven van duurzaamheid, comfort en uitstraling. De nieuwe klimaatgevel, vides en wintertuinen zorgen voor een inspirerende werkomgeving met veel daglicht.

Nominatie ARC16 Detail Award: Renovatie Hoofdkantoor a.s.r. – Team V Architectuur

Het gebouw is met de renovatie enorm verduurzaamd; het energielabel ging van G naar A++ en het energieverbruik is met ruim 50% gereduceerd. Het project heeft een BREEAM Excellent oplevercertificaat en is daarmee de meest duurzame gebouwrenovatie van Nederland. Bijzonder is dat het gebouw tijdens de renovatie in gebruik bleef.

De metamorfose is spectaculair. Het vernieuwde gebouw oogt ruim, licht en fris. De nieuwe dubbele klimaatgevel maakt het pand lichter en energiezuiniger. De schuine gevelvlakken zorgen ervoor dat daglicht ver het gebouw in kaatst. Tussen de dubbele gevel liggen wintertuinen; lichte ruimtes met flinke bomen. De hoogste wintertuin brengt het daglicht tot diep in het nieuwe ondergrondse vergadercentrum. In de voorheen donkere kantoorruimtes zijn vides gemaakt. Zo krijgen alle werkplekken voldoende daglicht en ontstaat een aantrekkelijke, ruimtelijke kantooromgeving.

Architectuur, interieur en tuinontwerp vormen één totaalconcept. De schuine lijnen van de gevel komen terug in de wanden van de vergaderunits, de videranden en de boombakken. Het interieur onderscheidt zich hierin van een standaard kantoorinrichting. De grote variëteit aan werkplektypen – van afgesloten belplekken en stilteruimtes tot comfortabele overlegzitjes en aanlandtafels – en het publieke gebied met koffiebar, brasserie, vergadercentrum, werklounge en restaurant, leveren een inspirerende werkomgeving op, waar ook externen welkom zijn.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Nominatie ARC16 Detail Award: Renovatie Hoofdkantoor a.s.r. - Team V Architectuur
  • Projectarchitect(en) Jeroen van Schooten
  • Toeleveranciers false
  • Programma Renovatie van kantoorgebouw en de bouw van een nieuw ondergronds vergadercentrum. Ontwerp nieuwe gevel, entree, restaurant en kantoorvloeren.
  • Voorlopig ontwerp 18-12-2015
  • Definitief ontwerp 18-12-2015
  • Aanvang bouw 25-08-2016
  • Oplevering 18-12-2015
  • Opdrachtgever ASR Nederland BV
  • Ontwerpbureau Team V Architectuur
Reageer op dit artikel