Project

muzyQ in Amsterdam door Paul Verhey – Jo Janssen Architecten

Geen categorie

Paul Verhey – Jo Janssen Architecten heeft in het gebied Oostpoort in Amsterdam een muziekfabriek ontworpen. Het gebouw functioneert als een machine en ondersteunt de gebruikers (muziekmakers). Het streng aandoende ontwerp bestaat uit een stapeling van grotendeels gesloten volumes (72 goed geïsoleerde muziekruimten). Binnen is dit solide voorkomen vertaald in een industriële uitstraling die in eerste instantie niet doet denken aan een muziekmakerscentrum.

muzyQ in Amsterdam door Paul Verhey – Jo Janssen Architecten

 

Eisen van de opdrachtgever

Belangrijke eisen van de opdrachtgever waren dat het een uiterst duurzaam gebouw diende te worden, dat de opzet niet mono-functioneel mocht zijn en dat in de toekomst moet kunnen worden geanticipeerd op veranderende regelgeving ten aanzien van energie- en geluidsbeheersingsnormering.

Uitstraling en inpasbaarheid

Maar even belangrijk waren de uitstraling van het complex en de inpasbaarheid in de omgeving. Het muziekmakerscentrum muzyQ moet uitnodigend zijn voor een zeer brede gebruikersgroep. Het dient zich te onderscheiden van de omringende bebouwing, maar tegelijkertijd er een harmonieus geheel mee vormen.

Duurzame opvallende gevel

Al deze eisen heeft Jo Janssen Architecten verwerkt in een schil die zowel past bij de functionaliteit van het complex, als bij het omliggende, stedelijke gebied. Daarnaast smeedt het omhulsel de interne structuur samen tot een eenheid, zonder een constructieve rol te vervullen.

De gevel bestaat uit 13 mm dikke beton platen die gewapend zijn met glasfiber. De geveldelen hebben een natuurlijk uitstraling en textuur en zijn afgewisseld met delen van translucent materiaal.


Foto Kim Zwarts

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Atlantisplein 1
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel muzyQ in Amsterdam door Paul Verhey - Jo Janssen Architecten
  • Projectarchitect(en) wijlen Paul Verhey (31-08-2005), Jo Janssen, Corinne Simon
  • Adviseur installaties DWA, Ede
  • Adviseur akoestiek Peutz, Zoetermeer
  • Aannemer BAM, Amsterdam
  • Bouwmanagement ABT, Delft
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 12.500 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 10.700 m2
  • Programma 37 studio's versterkte muziek, 2 slagwerkstudio's, 8 solo, duo slagwerkunits, 7 semi-akoestische studio's, 5 ensemble repetitielokalen, 8 solo, duo, trio units, 2 musical, muziektheaterstudio's, 2 postproduction studio's, 2 audiovisuele productiestudio's, 1 chromakey bluescreenstudio, 1 grote repetitiezaal, 1 kleine repetitiezaal, 1 muziek opname complex, 1 bedrijfsrestaurant, 1 verkoopruimte, 9 bedrijfsruimtes, 1 muziekschool, 10 kantoorruimtes derden, 4 les- en vergaderruimtes, 14 kantoren eigen organisatie, 2 werkplaatsen technische dienst.
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2005
  • Definitief ontwerp 01-06-2006
  • Aanvang bouw 27-01-2010
  • Oplevering 01-05-2009
  • Opdrachtgever Stichting Orfeos Studio, Amsterdam
  • Ontwerpbureau Paul Verhey - Jo Janssen Architecten, Maastricht
Reageer op dit artikel