Project

Multifunctioneel Centrum in Arnhem door Architectuurstudio HH

Geen categorie

Een Multifunctioneel Centrum vormt het nieuwe wijkcentrum van de wederopbouwwijk Presikhaaf in Arnhem. Dit grote complex is ontworpen door Architectuurstudio HH. Het meest opvallende element is de over de gehele lengte doorlopende lichtstraat die twee staafvormige volumes verbindt.

Multifunctioneel Centrum in Arnhem door Architectuurstudio HH

 

 

 

Programma

Het gebouw bevat een uitgebreid progamma bestaande uit:
– twee basisscholen
– een peuterspeelzaal
– een kinderopvang
– een wijkcentrum
– een jongerencentrum
– een gymzaal
– een bibliotheek
– een politiepost
– welzijnsinstellingen

Centrale hal

Alle onderdelen zijn toegankelijk vanuit een centrale hal. Deze is niet ruim, maar kan door zijn ligging en de naar verschillende zijden uitwaaierende trappen toch veel mensen bevatten. Architectuurstudio HH meent zelfs dat het misschien wel als een ruimtelijk prototype kan worden beschouwd voor een samenbundeling van autonome functies.

Leerlandschap

Beide bassisscholen gebruiken het hele oppervlak als leerlandschap. De lokalen kunnen door ze te openen deel uitmaken van dit landschap. Door hoogteverschillen heeft deze ruimte genoeg geleding om een overvloed aan werkplekken te kunnen herbergen. Het prominent aanwezige daklicht voorziet ruim in daglicht.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Laan van Presikhaaf 7
  • Plaats Arnhem
  • Projecttitel Multifunctioneel Centrum in Arnhem door Architectuurstudio HH
  • Projectarchitect(en) Herman Hertzberger en Jop Voorn
  • Adviseur installaties Huisman en van Muijen, Den Bosch
  • Adviseur akoestiek DGMR, Arnhem
  • Aannemer WBC, Winterswijk
  • Bouwmanagement Stoel Partners / Grontmij, Zwolle
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6100 m2
  • Programma twee basisscholen, bibliotheek, kinderopvang, wijkcentrum, wijkpost, naschoolse opvang, politiepost, jongerencentrum, sportzaal, centrum voor jeugd en gezin, consultatiebureau
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2006
  • Definitief ontwerp 01-10-2006
  • Aanvang bouw 27-10-2009
  • Oplevering 01-05-2009
  • Opdrachtgever Gemeente Arnhem
Reageer op dit artikel