Project

Maximaal zon en licht voor Amsterdams pand – BNLA architecten

Architectuur

Maximaal zon en licht voor Amsterdams pand – BNLA architecten
Fotografie: Studio de Nooyer

BNLA architecten transformeerde een verouderd en donker pand in Amsterdam Zuid in een licht pand van vijf woonlagen. Het bureau maakte hiervoor een luxe en lichte aanbouw aan de achterzijde met slanke stalen kozijnen. Hierdoor komt maximaal zon en licht het huis in en wordt gezorgd voor een optimale verbinding tussen binnen en buiten.

Toelichting BNLA architecten – Aan de achterzijde is het plafond dubbel hoog en in deze ruimte is een bijzondere stalen trap gepositioneerd die een extra verbinding vanaf de bel-etage naar de tuin vormt. In het pand werd gezocht naar een contact tussen oude en nieuwe delen, zodat er een warm modern, luxe en bovenal een passend geheel zou ontstaan.

Vertaling van wensen

De wens was om de bel-etage en het souterrain als één te laten functioneren en het ‘breedte-gevoel’ van de tuin terug te laten komen in de woning. Bovendien wilden de eigenaren graag vanaf beide woonlagen optimaal met de tuin verbonden zijn. Om dit te realiseren werd een dubbelhoge aanbouw ontworpen, zonder tussenvloer en met een volledig glazen pui, die beide etage met elkaar verbindt. De uitvoering van de minimalistische stalen kozijnen in brons zorgt voor een goede balans tussen authentiek en nieuw. De harmonica pui geeft, in combinatie met het verhoogde terras aan de achterzijde, een maximale verbinding met de tuin.

Royale entree

De bestaande entree vanaf naar de straat bestond uit een smalle trap naar het souterrain en een smalle trap naar de bel-etage. Door beide trappen te vervangen voor een brede statige hardstenen trap krijgt ook de entree een luxe karakter. Iets dat past bij de allure van het pand.

Maximalisering van vloeroppervlakte

De opdrachtgevers hadden de wens het bestaande pand te vergroten middels een grote uitbouw. Na toetsing constateerde BNLA architecten dat deze extra aanbouw voldeed aan de bestemmingsplanregels en de eisen van het vergunningsvrij bouwen. Na oplevering bleek de gemeente hier echter andere gedachten over te hebben en Stadsdeel Zuid kwam met zogenaamd ‘besluit oplegging dwangsom’ om de aanbouw te slopen. BNLA heeft deze lezing succesvol weerlegd, door aan te tonen dat er middels een staatsblad in 2014 er toevoegingen aan de BOR zijn gedaan met doel om deze combinatie mogelijk te maken. In de bezwaarprocedure hebben de juristen van stadsdeel Zuid uiteindelijk BNLA in het gelijk moeten stellen. De dwangsom kwam te vervallen en de grote uitbouw kon behouden blijven.

Modern en klassiek

Er is een fijne balans gerealiseerd tussen authentieke details (zoals de geornamenteerde plafonds, de ensuite, marmeren entreehal en visgraat vloeren) en moderne ingrepen (bronskleurige stalen puien, microtopping afwerkingen, een moderne keuken, de badkamers en een uitgebreid lichtplan). Het geeft de woning zowel een tijdloze als eigentijdse uitstraling: modern wonen in een statig en klassiek Amsterdams pand.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Amsterdam
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Maximaal zon en licht voor Amsterdams pand
  • Projectarchitect(en) Arjen Bloem, Laurien Keller
  • Medewerkers Ot ben Yahia
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 366
  • Programma Wonen
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau BNLA architecten
Reageer op dit artikel