Project

Kinderdagverblijf Papendorp – No Label

Geen categorie

Kinderdagverblijf Papendorp ligt binnen het stedebouwkundig plan Papendorp van OMA, bureau Wissing en West 8. Aan de voet van de Prins Clausbrug en op de scheidslijn van het kantorenpark met de sportvoorzieningen. Uitgangspunt is om op deze plek een flexibel gebouw te maken dat een kinderdagverblijf is maar in de toekomst ook is te gebruiken als kantoor of schooltje.

Kinderdagverblijf Papendorp – No Label

 

No Label architectuur plaatste de massa van het volume op de twee stedebouwkundige richtingen die op dit punt samenkomen. De één van de kantoorverkaveling en de ander van de richting van de brug en sportvelden. Samen vormen zij een afgeknotte driehoek.

Uitsneden

Het volume reageert op drie belangrijke programmatische elementen; de hoofdentree, de relatie met de tuin en het zicht op de brug. Uitsneden op deze plekken, bekleed met gekleurd glas maken het gebouw bijzonder. Achter het glas is verlichting geplaatst wat overdag zorgt voor een kleurrijk en ingetogen beeld terwijl in de avond een bijzonder verlicht en overhoeks volume ontstaat.

Detaillering

Het gebouw heeft een verfijnde detaillering. Van de brug, van een afstand, zijn vooral de rood-oranje steen en de glazen uitsneden goed zichtbaar. Dichterbij zie je het bijzondere formaat van de steen, het vechtformaat, en het stootvoegloze wildverband met de teruggestreken voeg. Ook in de kozijnen is de verfijning doorgezet. Zo is varieert de sponning met het gebruik van het kozijn.

 No Label

 De hal heeft een groot daklicht zodat het licht diep in het hart van de organisatie valt. De groepsruimten liggen op de hoeken rondom een centrale hal. De groepsruimten hebben grote overhoekse ramen voor een weids uitzicht op de omgeving. De te openen delen liggen voor in de gevel. De overige gevelopeningen zijn strookramen op verschillenden hoogten. Bij de lage vensterbanken is het kozijn in het buitenblad opgenomen, waardoor ze extra diep zijn. Zo vormen ze een kijk- en speelelement voor de kinderen.

De met verschillende kleuren glas beklede uitsneden vormen als het ware de voering van het gebouw. De kleuren lopen door in de wanden van de centrale hal. Hierdoor ontstaat een duidelijke richting in kleur die de oriëntatie in het gebouw benadrukt. Bovendien versterkt een grote vide de relatie tussen de verdiepingen onderling. De trap ligt in een felgekleurde nis en de ruimte onder de trap is een speelobject en alleen toegankelijk voor de kinderen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Tirionlaan 1
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Kinderdagverblijf Papendorp
  • Projectarchitect(en) Annemiek Braspenning en Rob Janssen Bouwmeester
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 650
  • Programma kinderdagverblijf van 650m2
  • Voorlopig ontwerp 06-03-2012
  • Definitief ontwerp 06-03-2012
  • Aanvang bouw 09-03-2012
  • Oplevering 01-03-2006
  • Opdrachtgever Locatie Ontwikkeling Kinderopvang & Dierenbos
  • Ontwerpbureau No Label architectuur stedenbouw interieur
Reageer op dit artikel