Project

Kantoor Belgacom in Brussel

Geen categorie

Het transformeren van een krappe sluis met een achterhaalde aankleding tot een representatieve ontvangstzone: dat vroeg telecombedrijf Belgacom aan de Brusselse architect Stein Van Rossem. De herkenbaarheid van de bedrijfsidentiteit, die onder meer terugkomt in het Belgacom-blauw en het hergebruik van standaardelementen voor het interieur van de vergaderzalen, staat voorop.

Kantoor Belgacom in Brussel

Een flink aantal veiligheidsvoorschriften gaven de architect bij aanvang een context van strakke randvoorwaarden en ook op ruimtelijk vlak bleek de uitgangssituatie allerminst ideaal: de vrije hoogte op de gelijkvloerse verdieping van het kantoorgebouw is zeer beperkt en het is nauwelijks mogelijk daglicht binnen te laten in het centrale gedeelte.

Stein Van Rossem stripte de hele ruimte tot aan de ruwbouwconstructie en schoof de vergaderkamers als aparte entiteiten dit opengewerkte binnengebied in. Hij laat de vergaderzalen ruimtelijk verspringen en heeft de toegangen vormgegeven als diepe nissen, waardoor de centrale ruimte een aangename heterogeniteit verkrijgt.

Aangenaam verblijven

Zo is vlak naast de grote entree- en doorgangszone een aangename schakelruimte ontstaan, waar het leuk vertoeven is, voorzien van houten banken met geïntegreerde verwarmingselementen en een besloten koffiehoek. Zowel de muren als de vloeren zijn bekleed met keramische tegels in een lichte kleur.

De wanden die de projectzone omsluiten, bestaan uit zwarte HPL-panelen met een structuur, waardoor een intrigerend diepte-effect ontstaat dat de lage plafondhoogte doet vergeten. Van Rossem heeft zijn opdrachtgever ervan overtuigd voor de vloerbekleding van vergaderzalen het uniforme en determinerende blauw in te ruilen voor een subtieler kleurenpalet.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lebeaustraat 2
  • Plaats Brussel
  • Projecttitel Kantoor Belgacom in Brussel
  • Projectarchitect(en) Stein Van Rossem
  • Adviseur installaties Boydens nv, Groot-Bijgaarden
  • Aannemer Algemene bouwwerken Peeters Marc bvba, Beringen
  • Interieurarchitect Stein Van Rossem, Brussel
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 760 m²
  • Voorlopig ontwerp 15-08-2009
  • Definitief ontwerp 01-09-2009
  • Aanvang bouw 12-08-2011
  • Oplevering 30-05-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €1.120.000,00 (incl speciale technieken, exclusief btw)
  • Opdrachtgever Connectimmo, Brussel
  • Ontwerpbureau Stein Van Rossem, Brussel
Reageer op dit artikel